Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η προετοιμασία για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίοι όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει σχεδιάζουν να βρεθούν και πάλι στην Αθήνα στις 2 Απριλίου. Ήδη στην κυβέρνηση προχωρούν όλες τις εκκρεμότητες προκειμένου να έχουν καλυφθεί όλα τα ανοιχτά μέτωπα που άφησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι επικεφαλής.
Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να είναι ταχεία προκειμένου ο κύκλος να έχει κλείσει πριν από τις 12 Απριλίου, όταν δηλαδή στελέχη της κυβέρνησης και επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Στο οικονομικό επιτελείο θα ήθελαν πριν την αναχώρηση των θεσμών να έχουν κατατεθεί και τα πρώτα νομοσχέδια στη Βουλή, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες εμπλοκές. Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι στις αποσκευές τους από την σύνοδο του ΔΝΤ να έχουν διπλή δέσμευση για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της αξιολόγησης, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους.
Ταυτόχρονα όμως στο παρασκήνιο υπάρχουν συζητήσεις για το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» του προγράμματος, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να διαχειριστεί την μεταναστευτική κρίση χωρίς να δέχεται πιέσεις από το μέτωπο της οικονομίας.
Ήδη αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια πρόβλεψη εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι παράγοντες έχουν αποδεχθεί αυτή την σκέψη. Στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και των θεσμών υπάρχουν ακόμα αρκετοί «σκληροπυρηνικοί» οι οποίοι επιμένουν ότι το μεταναστευτικό δεν θα πρέπει να αποτελέσει λόγος προκειμένου να χαλαρώσουν οι στόχοι του Ελληνικού προγράμματος.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να βρει τη «χρυσή τομή» με τους δανειστές σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Αρχής γενομένης από τα δημοσιονομικά το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις του για το φορολογικό, αλλά και τη λίστα των μέτρων που θα φέρει επιπλέον έσοδα 1% ΑΕΠ, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Συμφωνία θα πρέπει να επιδιώξει και στο Ασφαλιστικό καθώς και εδώ υπάρχουν πολλά δύσκολα σημεία. Μπορεί η δήλωση του Βόλφκανγκ Σόιμπλε περί «εναλλακτικών εάν η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό» δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές σε παλαιές και νέες συντάξεις.
Το Ταμείο επιμένει για μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την Ασφάλιση και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να «θυσιάσει» μέρος των συντάξεων για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών.
Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στα κόκκινα δάνεια. ΔΝΤ και ΕΚΤ επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση των κόκκινων δανείων απαιτώντας παράλληλα στα πακέτα που θα πωληθούν στα fund να μπούν και ενήμερα δάνεια.
Η κυβέρνηση προς το παρόν αρνείται την απελευθέρωση όλων των κόκκινων δανείων, επιμένοντας στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ εμφανίζεται απολύτως αντίθετη στην ένταξη και ενήμερων δανείων στα πακέτα που θα αγοράσουν οι εταιρίες διαχείρισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου