Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Με την Ευρώπη να συγκλονίζεται για άλλη μια φορά από τα πλήγματα της τρομοκρατίας, τίθεται το εύλογο ερώτημα πώς θα επηρεαστεί η χώρα μας, ευρισκόμενη εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως δίοδος/ πύλη εισόδου στην Ε.Ε., και ως εκ τούτου έχει αποτελέσει σημαντικό λόγο προβληματισμών, λόγω των φόβων περί εισόδου εξτρεμιστών/ τρομοκρατών ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Τρομοκρατία, σύνορα και Σένγκεν
Όπως εκτιμά ο καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ), είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μεγάλη αυστηροποίηση πολιτικής από πλευράς της Ε.Ε. και «θα ενταθεί από την ΕΕ η στεγανοποίηση των συνόρων από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και πάνω».
Από πλευράς του, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, τονίζει τη σημασία του ζητήματος που προκύπτει όσον αφορά στη συνθήκη Σένγκεν. «Υποτίθεται ότι έχουμε πάρει μια διορία σε σχέση με τη Σένγκεν μέχρι τον Μάιο και βέβαια μετά από αυτά τα γεγονότα αποδυναμώνεται το ενδεχόμενο να μην προκύψει κάποια μερική αναστολή αυτής σε σχέση με την Ελλάδα. Λόγω ψυχολογίας και περιρρέουσας ατμόσφαιρας, δεν εναπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές να αποδείξουν την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά τους - και είναι πιθανό το σενάριο η όποια απόφαση να ληφθεί και με βάση άλλα κριτήρια. Ακόμη, είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις και ενέργειες για να αποφύγουμε τυχόν ενδεχόμενο να προκύψει κάποιου είδους επίθεση και στο εσωτερικό της χώρας».
Στο σημείο αυτό ο κ. Φίλης σημειώνει ότι, αν όταν ταυτοποιηθούν οι δράστες διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιος που έχει περάσει από τη χώρα μας , αυτό θα αλλάξει τις ισορροπίες σε σχέση με την απόφαση που θα ληφθεί για τη Σένγκεν. «Το αν έχει ταυτοποιηθεί ή όχι θα παίξει ρόλο, αλλά στην ουσία αν κάποιος από αυτούς που συμμετείχαν αποδειχθεί ότι διήλθε από την ελληνική επικράτεια, αυτό θα δυσκολέψει τη θέση μας ακόμα πιο πολύ σε σχέση με τις αποφάσεις του Μαΐου». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι αυτό είναι άδικο για τη χώρα μας.
«Στο Παρίσι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Γάλλοι πολίτες 2ης και 3ης γενιάς. Δύο είχαν περάσει από την ελληνική επικράτεια, αλλά προσοχή δόθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα σε αυτούς και όχι στο γεγονός ότι Ευρωπαίοι πολίτες ήταν αυτοί που είχαν οργανώσει και εκτελέσει τις επιθέσεις αυτές. Προφανώς κάποιες δυνάμεις εντός Ευρώπης θα προσπαθήσουν να συνδέσουν με κάποιον τρόπο την επίθεση αυτή με τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ αναμένεται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι ξενοφοβικών και ρατσιστικών χαρακτηριστικών δυνάμεις εντός Ευρώπης».
Φάκελος «Τουρκία»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, στον απόηχο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, το αν και πόσο θα αλλάξει η στάση και οι χειρισμοί της Ευρώπης σε σχέση με την Τουρκία.«Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τον ρόλο της Τουρκίας, ο οποίος είναι εκείνος που ουσιαστικά διευκολύνει τη διείσδυση ριζοσπαστικών ισλαμιστικών στοιχείων στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό πιστεύω ότι εάν τύχει κατάλληλου χειρισμού από πλευράς Βρυξελλών θα μπορέσει να πιέσει σημαντικά την Άγκυρα προς την κατεύθυνση της ταυτοποιήσεως, ελέγχου, επαναποστολής και μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη της πλέον και όχι στα ελληνικά εδάφη» σημειώνει ο κ. Μάζης.
Αυτό όμως για να επιτευχθεί, συμπληρώνει, «πρέπει να έχει και τη ζωηρή στήριξη σε όλα τα θεσμικά επίπεδα και με όλες τις θεσμικά επιβαλλόμενες ενέργειες από πλευράς Αθηνών».
Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα;
Με τις μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη να γίνονται όλο και πιο συχνές, τίθεται το εύλογο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα. Μέχρι τώρα, υπήρχε μια γενικότερη αντίληψη ότι ακριβώς επειδή η χώρα μας αποτελεί δίοδο προς την Ευρώπη, και ως εκ τούτου είναι «στρατηγικά χρήσιμη», δεν διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- ειδικά από τη στιγμή που δεν εμπλέκεται και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν, τόσο λόγω των επιθέσεων, όσο και λόγω των κινήσεων της Ε.Ε. για να κλείσει ο «βαλκανικός διάδρομος» και να μειωθούν οι προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, καθώς δεν θα είναι εξίσου «καλή είσοδος» σε σχέση με παλαιότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μάζης τονίζει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι επειδή πλέον δεν θα αποτελεί οδό διέλευσης ριζοσπαστικών στοιχείων προς την Ευρώπη, θα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να γίνει πλέον η ίδια στόχος αναλόγων πληγμάτων, διότι θα είναι άχρηστη ως δίοδος. Συνεπώς έχει ζωτικό συμφέρον να μεταφερθούν όλοι οι έλεγχοι στα τουρκικά εδάφη και το ΝΑΤΟ να βοηθήσει πραγματικά για αυτό».
Από πλευράς του, ο κ. Φίλης τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί πάρα πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ασφαλείας που αφορούν σε αεροδρόμια, μετρό κλπ, ώστε να υπήρχε το σενάριο μιας επίθεσης, να αποφευχθεί. «Αν και δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, διότι δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή αν στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να θέλουν να προκαλέσουν αναταραχή και αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας».
Ένα συμπέρασμα που προκύπτει από το χτύπημα στις Βρυξέλλες, αλλά και από τα προηγούμενα, συνεχίζει ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, είναι ότι οι τρομοκράτες επιζητούν χτυπήματα ιδιαίτερου συμβολισμού και μεγάλου επικοινωνιακού αντίκτυπου. «Το να χτυπηθεί μια χώρα που είναι σε πολύ δύσκολη και δυσχερή θέση και θεωρητικά είναι πιο εύκολος στόχος, δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο και συμβολισμό. Από την άλλη βέβαια όταν μιλάμε για νοσηρούς εγκεφάλους, δεν μπορεί να είσαι εξασφαλισμένος ή διασφαλισμένος απέναντι σε πράξεις για τις οποίες δεν απαιτείται ιδιαίτερη οργάνωση και μπορούν να προκληθούν από λίγα άτομα «μοναχικούς λύκους» και μικρές επιχειρησιακές ομάδες».
Το ζητούμενο, καταλήγει, είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στα κέντρα μακράς παραμονής προσφύγων και μεταναστών. «Ιστορικά ξέρουμε ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί, όπου άνθρωποι συνυπάρχουν και συγχρωτίζονται επί μακρόν, είναι κατεξοχήν χώροι προσηλυτισμού. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα επειδή οι περισσότεροι έφευγαν από τη χώρα. Αν τώρα κάποιοι από αυτούς τους χώρους υποδοχής φιλοξενούν ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε εκεί πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου