Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων εντός της εβδομάδας και όσο το δυνατό ταχύτερη αξιολόγηση. Οι αποφάσεις αναμένονται στο αποψινό Eurogroup, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη μιλούν για πρόοδο στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες έχουν προκύψει, γεγονός που θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν σήμα για επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.
Τα δύσκολα βέβαια για την κυβέρνηση δεν τελειώνουν στην αποψινή συνεδρίαση, καθώς παρά την προσέγγιση που υπήρξε μεταξύ των θεσμών οι διαφορές υπάρχουν ακόμα, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν όλα τα καυτά θέματα που εκκρεμούν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των δανειστών είναι το γεγονός ότι η Αθήνα επιμένει ότι βρίσκεται πολύ κοντά με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής πλευράς των θεσμών, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Σε αυτό το κλίμα η Αθήνα επιθυμεί να καταφέρει στη σημερινή συνεδρίαση να αποσπάσει τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών ότι η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση των Ευρωπαϊκών εκτιμήσεων και ως εκ τούτου το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να επιβάλει τις απαιτήσεις του για τη λήψη μέτρων έως και 9 δισ. ευρώ έως το 2018.
Σενάρια αξιολόγησης
Αυτό σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα μπορούσε να συμβεί εάν επικρατήσει τελικά ένα από τα τρία σενάρια:
-Οι θεσμοί επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα με το Ταμείο να έχει αποσπάσει σαφή δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων ότι η διευθέτηση του χρέους θα καταστήσει βιώσιμο το πρόγραμμα. Αυτό θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να χαμηλώσει των πήχυ των νέων δημοσιονομικών μέτρων που ζητά, αλλά και να κάνει ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις που έχει για «γενναίες» περικοπές στις συντάξεις «εδώ και τώρα».
-Η αξιολόγηση θα γίνει τμηματικά, όπως και η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ που περιμένει η Ελλάδα. Πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα συζητηθούν ξεχωριστά και οι δανειστές θα δίνουν κάθε φορά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μέρος των χρημάτων, εφόσον ψηφιστούν από τη Βουλή όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.
Ωστόσο, αυτό το σενάριο μπορεί να σημάνει μεγάλη καθυστέρηση ως την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, άρα και της αξιολόγησης, γεγονός που θα πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση για την διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.
-Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας-ΔΝΤ και Ευρωπαίων-ΔΝΤ αποδεικνύεται ότι παραμένουν αγεφύρωτες, γεγονός που προκαλεί νέες εμπλοκές στην εξέλιξη της αξιολόγησης. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να λήξουν το γρηγορότερο δυνατό το θέμα εν μέσω προσφυγικής κρίσης, το Ταμείο θα μπορούσε να συμμετέχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Αυτό θα σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Ταμείο θα κρίνει εάν η συμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων καλύπτει τις απαιτήσεις του, προκειμένου να συνάψει νέα συμφωνία για ένα ακόμα πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Η ατζέντα
Όποιος τρόπος και αν επιλεγεί τελικά για την αξιολόγηση, είναι δεδομένο ότι η ατζέντα είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς Αθήνα και δανειστές θα πρέπει να βρουν κοινό τόπο σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018, αλλά και τα μέτρα που θα το καλύψουν.
Αντίστοιχα αδιευκρίνιστο παραμένει από την πλευρά των δανειστών αν θα επιμείνουν σε νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, όπως και τη στάση που θα κρατήσουν στην πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν προηγηθεί έχουν καταλήξει στο γενικότερο πλαίσιο του νομοσχεδίου και πλέον μένει να οριστικοποιηθούν κάποια από τα ανοιχτά ζητήματα.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του φορολογικού τόσο για τις μικρές παρεμβάσεις που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις του 2016, αλλά και τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Η Αθήνα έχει παρουσιάσει ήδη στους θεσμούς τις προτάσεις της, ωστόσο φαίνεται ότι οι δανειστές έχουν έντονες αντιρρήσεις στην αύξηση των υψηλών συντελεστών φορολόγησης, ενώ πιέζουν για μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση και των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών.
Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της πώλησης τους, ενώ αντίθετα η Αθήνα θέλει να βάλει «δίχτυ προστασίας» σε αυτά που αφορούν τουλάχιστον την πρώτη κατοικία.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αξιολόγησης θα παίξει και το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται ότι ακόμα έχουν μεγάλη απόσταση να διανύσουν μέχρι να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου