Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Τα δύο «βαριά χαρτιά» της αξιολόγησης περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα των συναντήσεων των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν το δημοσιονομικό-φορολογικό και στη συνέχεια το Ασφαλιστικό σε μια ακόμα προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές χωρίς η κυβέρνηση να αναγκαστεί σε περαιτέρω υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει βάλει.
Και στα δύο μέτωπα οι διαφωνίες παραμένουν με την κάθε μία από τις πλευρές να επιμένει στις απόψεις της σχετικά με το χαρακτήρα που θα έχουν τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις πλευρές (Κυβέρνηση-Ευρωπαίοι - ΔΝΤ) θέτουν συγκεκριμένους όρους προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνία.
Ωστόσο, το Ταμείο εμφανίζεται να έχει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία του μοντέλου που έχει παρουσιάσει στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση. Αντίστοιχα αντίθετη γνώμη έχει και για τη διατήρηση της κλίμακας για την έκτακτη εισφορά, καθώς επιμένει αυτή να ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων.
Μείωση αφορολόγητου
Αντιρρήσεις εκφράζουν οι δανειστές και στο θέμα του υψηλού συντελεστή 50% που θέλει να εισάγει η κυβέρνηση στη κλίμακα φορολόγησης. Οι θεσμοί εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή και αντιπροτείνουν τη μείωση του αφορολόγητου, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
Ειδικά στο θέμα του αφορολόγητου στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις μειώσεις, οι οποίες όμως όπως δήλωσε κυβερνητικός στέλεχος δεν επιθυμούν να ξεπεράσουν τα 200 έως 300 ευρώ.
Αναφορικά με την νέα κλίμακα φορολόγησης, ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα του υψηλού συντελεστή 50% που προτείνει η κυβέρνηση και δεν δέχονται οι δανειστές, ενώ αντίθετα φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία να μην υπάρχει υψηλός συντελεστής 40% στα εισοδήματα από ενοίκια.
Δεδομένο ωστόσο θεωρείται ότι το νέο φορολογικό θα αυξήσει το βάρος σε πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από τα 30.000 ευρώ που είχε θέσει ως όριο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και Ευρωπαίοι έχουν έρθει κοντά υπολογίζοντας την ανάγκη για νέα μέτρα στο 3% έως 3,5% του ΑΕΠ, ενώ αντίθετα το Ταμείο απαιτεί να συμφωνηθούν περισσότερα μέτρα τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση του χρέους
«Θυσία» οι επικουρικές συντάξεις
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού οι επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως θα θυσιαστούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Ανοιχτό βέβαια παραμένει και το ύψος της Εθνικής Σύνταξης με την Ελληνική πλευρά να επιμένει στα 384 ευρώ και του δανειστές να ζητούν 284 ευρώ στην 15 ετία και 384 στην 20ετία.
Συμφωνία αναζητείται και για τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ το Ταμείο φαίνεται να μην αποδέχεται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που έχει προτείνει η κυβέρνηση.
Απαντήσεις περιμένουν οι θεσμοί και για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μοντέλου επανϋπολογισμού των υφιστάμενων συντάξεων, αλλά και της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές εκτιμούν ότι τεχνικά δεν είναι δυνατό να επανϋπλογιστούν όλες οι συντάξεις, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα με τους στόχους του προγράμματος.
Στο «κόκκινο» η διαπραγμάτευση για τα δάνεια
Χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές και στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη η απόσταση παραμένει πολύ μεγάλη σε όλα τα θέματα για τα κόκκινα δάνεια, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για την επίτευξη συμφωνίας μόνο ως προς την πρόταση για εξαιρέσεις από τη δυνατότητα πώλησης των στεγαστικών δανείων με ενέχυρο υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Αντίθετα δεν υπάρχει συμφωνία για την εξαίρεση από την πώληση κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, κατηγορίες τις οποίες η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προστατευθούν.
Το χρονοδιάγραμμα
Υπό αυτές τις συνθήκες η ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων παραμένει άγνωστη, έστω και αν στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έως το Πάσχα των Καθολικών (25 Μαρτίου) θα μπορούσε να υπάρξει μια «καταρχήν συμφωνία». Αμέσως μετά οι επαφές θα συνεχιστούν με τα τεχνικά κλιμάκια για τη συγγραφή του νομοσχεδίου προκειμένου αυτό να ψηφιστεί έως τις 20 Απριλίου, ώστε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί στο Eurogroup στις 22 Απριλίου με ψηφισμένα τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί.
Ωστόσο, οι δανειστές δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους καθώς περιμένουν πρώτα να έρθουν κοντά σε συμφωνία στα τρία μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, που αφορούν το δημοσιονομικό-φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου