ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Σάββατο, Μαΐου 23, 2015

Τσίπρας: Θέλουμε λύση μακροπρόθεσμη, όχι απλά συμφωνία


Μακροπρόθεση λύση και όχι απλά μια συμφωνία, υπάρχουν κόκκινες γραμμές, δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ.
i-mitera-twn-maxwn-entos-tou-suriza-gia-ti-sumfwnia

Aρχισε πριν από λίγο η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που είναι καθοριστική για την πορεία των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές αφού το κυβερνών κόμμα θα κληθεί να οριοθετήσει τις
«γραμμές» μίας ενδεχόμενης συμφωνίας ή ακόμα και ρήξης όπως υποστηρίζει ένα σημαντικό τμήμα των στελεχών του.
Θέλουμε λύση μακροπρόθεσμη και όχι απλά συμφωνία είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλία του και συνέχισε: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Οι αρχιτέκτονες του προγράμματος επιμένουν σε ακρότητες. Η ελληνική οικονομία το τελευταίο που χρειάζεται είναι νέα μέτρα ύφεσης. Εμείς δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω τον ελληνικό λαό. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις, απαιτούμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο. Εμείς κάναμε το χρέος μας, ήρθε η ώρα να κάνει και η Ευρώπη το ίδιο. Υπάρχουν και κόκκινες γραμμές.
Οι δηλώσεις αξιωματούχων δεν βοηθούν στην οικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο όσο ποτέ.
Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος θα είναι αναφορικός, Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα του λαού. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο πλευρές,. Από τη μια υπάρχει μια ομάδα που στηρίζει τα συμφέροντα των ολιγαρχών και από την άλλη μια ομάδα που στηρίζει τα συμφέροντα της χώρας. 
Μήνυμα προς στους ακραίους της Ευρώπης
Τώρα που τελειώνουν οι μέρες της διαπραγμάτευσης όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν θέλουν λύση ας σιωπήσουν.
Ανοικτό το ασφαλιστικό
Ο πρωθυπουργός  άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό στο μέλλον: δεν αποδεχόμαστε περικοπές συντάξεων αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Όχι με όρους εξαναγκασμού αλλά στην βάση νέων αναλογιστικών μελετών.
Στο εσωτερικό μέτωπο και στον αγώνα κατά των υποστηρικτών της Τρόικας που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας θα κριθεί η κυβέρνηση. Ιστορικό στοίχημα της κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι η ανάπτυξη προς το συμφέρον του λαού. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε το στοίχημα είναι να περάσουμε τον κάβο της διαπραγμάτευσης με μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Για το χρέος 

Ο  Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η παραδοχή περί αναδιάρθρωσής του γίνεται «εξ αντικειμένου» υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι «έχουμε καταφέρει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συζητάμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων, που αποτελούσαν δεσμεύσεις τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Περιγράφοντας τη συμφωνία είπε ότι «για να είναι αμοιβαίος συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, πρέπει να περιλαμβάνει έσοδα από μεταφορά βαρών στον πλούτο και όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθωση του χρέους, πρέπει να περιλαμβάνει γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης».
Ηρθε η ώρα οι ολιγαρχίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη
Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες για να επιβάλλουμε το δίκιο στην χώρα είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ λέγοντας: «Δεχόμαστε επίθεση από τα συστημικά ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λογαριάζει από εκφοβισμούς και προπαγάνδα. Ήρθε η ωρα οι ολιγαρχίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν φόρους».
Στις 100 πρώτες ημέρες εφαρμόσαμε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Απάντηση για όσους συντηρούν το μύθο οτι εγκαταλείψαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Ο λαός εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Εχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση.

Φωνές για την ΕΡΤ

Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί για να λειτουργεί ως αντίβαρο στην κατάσταση των ΜΜΕ είπε ο πρωθυπουργός. Την ώρα εκείνη ακούστηκε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης που διέκοψε την ομιλία λέγοντας στον Τσίπρα: βάλατε τους εργαζόμενους στην άκρη. Ακούστηκαν φωνές από παριστάμενους κατά του Καλφαγιάννη.  Μετα από μικρή διακοπή ο Τσίπρας συνέχισε και είπε Η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει γρήγορα όχι για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην δουλειά τους αλλά για να υπηρετήσει την αναγκη για ενημέρωση.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του TheTOC 
Ο Αλέξης Τσίπρας  βρίσκεται αντιμέτωπος με τους συντρόφους του στο κόμμα που υποστηρίζουν την υποστήριξη των «κόκκινων γραμμών» μέχρι τέλους ακόμα και εάν αυτό θα σημάνει την ρήξη της χώρας με τους εταίρους ενώ την ίδια στιγμή δίνει την μάχη για μία έντιμη λύση με συμβιβασμούς, όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατες ομιλίες του. Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία αποτελεί την «μητέρα των μαχών» για την επίτευξη συμφωνίας αφού θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις κρίσιμες ψηφοφορίες που αναμένεται να έρθουν στην βουλή για ψήφιση μέτρων και θα περιβάλει με την απαραίτητη «κομματική νομιμότητα» την ψήφο των βουλευτών.
Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται στην Αθήνα να μιλήσει στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής έχοντας δύο δεδομένα: τη σθεναρή στάση των εταίρων που πιέζουν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και παραπέμπουν στους θεσμούς εξαλείφοντας τα περιθώρια για πολιτική λύση την ίδια στιγμή που τα κρατικά ταμεία στερεύουν από ρευστό και η κυβέρνηση επιδιώκει απεγνωσμένα το άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας προκειμένου να αποπληρώσει μισθούς και συντάξεις αλλά και τος διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στο κυβερνών κόμμαεπικρατεί η άποψη ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.
«Για ποια συμφωνία όμως μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι εννοεί ο καθένας όταν λέει «συμφωνία»», σημειώνει στο The TOCστέλεχος του κόμματος που γνωρίζει καλά τις εσωκομματικές ισορροπίες και συμπληρώνει «υπάρχει τεράστια διαφορά της άποψης για συμφωνία πάση θυσία και της θέσης για συμφωνία με τους εταίρους που να σέβεται τις κόκκινες γραμμές για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ή τέλος την τήρηση των όρων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει.
Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ όπου θα παρευρεθούν βουλευτές, υπουργοί και γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών, αποτελεί ένα κρας τέστ για το κυβερνητικό κόμμα που θα καθορίσει τον βαθμό συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας ενόψει κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στο κοινοβούλιο.
Η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή θα δοθεί μεταξύ τριών βασικών απόψεων:
Η λογική της «αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας που υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός και η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών στην οποία περιλαμβάνονται υποχωρήσεις και συμβιβασμοί όπως η χρονική μετακίνηση προεκλογικών δεσμεύσεων στο βάθος της τετραετίας (π.χ. 13η σύνταξη) η ακόμα και η οριακή υπέρβαση των κόκκινων γραμμών όπως για παράδειγμα η παρέμβαση στο ασφαλιστικό με την ενοποίηση ταμείων και την διακοπή των πρόωρων συντάξεων. Ως αντίβαρο στις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, θα παρουσιαστεί μία πιθανή δέσμευση των δανειστών για απομείωση του χρέους ή η ένταξη της χώρας στο πακέτο Γιούνκερ που θα εξασφαλίζει πόρους για ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζει την προάσπιση των «κόκκινων γραμμών» του πυρήνα του ασφαλιστικού και των εργασιακών ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε ομιλίες του αναφέρει αναλυτικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα που έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Στο στρατόπεδο του «έντιμου συμβιβασμού» ανήκουν κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γ. Δραγασάκης, ο Γ. Σταθάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και κομματικά στελέχη από την ομάδα των 53+ και την Ενωτική Κίνηση
Η άποψη για ρήξη με τους δανειστές και στάση πληρωμών με αξιοποίηση σχεδίων για επιστροφή στην δραχμή και αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων χρηματοδότησης της χώρας από άλλες πηγές εκτός Ε.Ε. Στελέχη του κόμματος που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη όπως ο Κ. Λαπαβίτσας, ο Στ. Λεωτσάκος, ο Σ. Παπαδόγιαννη αλλά και η πρώην ΔΕΑ του Αν Νταβανέλου με στελέχη από το Κόκκινο δίκτυο υποστηρίζουν την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών μέχρι τέλους και αναβιώνουν το Plan B για μετωπική ρήξη με τους δανειστές στον βαθμό που επιμένουν στις απαιτήσεις για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Κοντά σε αυτήν την άποψη βρίσκονται η Πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Θ. Διαμαντόπουλος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσφυγή στις κάλπες όπου θα δοθεί η δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει ένα αποδέχεται ή όχι ένα ενδεχόμενο τελεσίγραφο των δανειστών.
Η Τρίτη άποψη που αποτελεί μειοψηφία στον κομματικό χώροείναι η θέση για συμφωνία πάση θυσία με τους δανειστές προκειμένου να σωθεί η χώρα και να παραμείνει στο ευρώ. Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης υπερασπίζεται με σθένος την λογική της αναζήτησης λύσης θέτοντας όμως όρια που αφορούν την δέσμευση των δανειστών για απομείωση του χρέους και την παροχή ενός αναπτυξιακού πακέτου στην χώρα. Στο στρατόπεδο της «λύσης πάση θυσία» εντάσσονται κάποια στελέχη της πλατφόρμας 2010 και της Ενωτικής Κίνησης.

PHOTO: SOOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ