ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2013

17/01/2013

Χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη 300.000 Έλληνες

Της Ρούλας Σαλούρου

Σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιμήκυνση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανέργων επεξεργάζονται σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας, καθώς βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα δραματική πραγματικότητα: Παράλληλα με την εκτόξευση της ανεργίας και την εκτίναξη της φτώχιας, αυξάνονται δραματικά και οι ανασφάλιστοι Έλληνες. Εκτιμάται, ότι εντός του τρέχοντος έτους, οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν καμία δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, θα φθάσουν τις 300.000 από τις 100.000 που υπολογίζονταν το 2012. Μακροχρόνια ανεργία, φτώχια, αλλά και ανασφάλιστη εργασία που μέσα σε τρία χρόνια πραγματοποίησε άλμα 10 ποσοστιαίων μονάδων φθάνοντας στο 35%, είναι κάποιες από τις αιτίες του φαινομένου.

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι μένουν ανασφάλιστοι λόγω της κρίσης και της μακροχρόνιας ανεργίας, αποτυπώνεται και στα στοιχεία που αφορούν στη δαπάνη για νοσήλεια όσων έχουν βιβλιάριο ανασφάλιστου. Η δαπάνη αυτή το 2010 ήταν 72,35 εκατ. ευρώ, το 2011 ανήλθε στο79,75 εκατ. ευρώ ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 είχε ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι κάτοχοι του συγκεκριμένου βιβλιαρίου καλύπτονται μόνο για ιατρικές εξετάσεις στα Δημόσια νοσοκομεία και νοσηλεύονται μόνο αν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, κι επομένως τα φάρμακα πρέπει να πληρώνονται από την τσέπη τους.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και παρατεταμένη ύφεση, αναμένεται εντός του 2013 να «κλείσει» την πόρτα του ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που ήδη βρίσκονται στη λίστα ανεργίας για δύο και πλέον χρόνια και αδυνατούν να καλύψουν το απαιτούμενο όριο ενσήμων προκειμένου να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας τους.
Στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται κυρίως οι άνεργοι ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΑΕΔ καλύπτει ιατροφαρμακευτικά τους ανέργους έως και δύο χρόνια από την έναρξη της επιδότησης ανεργίας ενώ η κάλυψη επεκτείνεται έως το 2014 κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Επίσης ο Οργανισμός χορηγεί ειδικά προγράμματα κάλυψης σε νέους ανέργους έως 29 ετών και σε ανέργους άνω των 55 ετών.

Μια νέα κατηγορία ανασφάλιστων πολιτών που δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στις δομές δημόσιας υγείας αποτελείται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές τους και «χάνουν» την κάλυψη των ταμείων τους.

Οι έμποροι ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμούν ότι εντός του 2013 τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν και ζητούν τη λήψη μέτρων, έστω και την ύστατη στιγμή, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι έμποροι που αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ήδη, έχουν στείλει επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, ζητώντας αφενός πάγωμα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών χωρίς προσαυξήσεις, αφετέρου τη δυνατότητα πληρωμής δυο διμήνων (120 εργάσιμες ημέρες) για να υπάρχει ετήσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (για την εφαρμογή ίσων δικαιωμάτων προς όλους τους ασφαλισμένους της χώρας).

Παράλληλα, ζητούν διαχωρισμό του ασφαλίστρου υγείας από αυτό της σύνταξης, ώστε ο ασφαλισμένος αν δεν μπορεί να καταβάλλει το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς, να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί για την υγεία.

Το Capital.gr αποκάλυψε ότι χωρίς ασφάλιση κινδυνεύουν να μείνουν και χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή του νέου συστήματος ασφάλισης και του εργόσημου που ισχύει για τους εργάτες γης.

Πώς αντιμετωπίζω τις ιώσεις;

Πώς αντιμετωπίζω τις ιώσεις;
Εως τώρα σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη γρίπη, σίγουρα θα έχετε τρομάξει από ορισμένα ρεπορτάζ έντυπων και τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης. Μπορεί κάποιες από εσάς να τρέξατε πρώτες στην ουρά για το αντιγριπικό εμβόλιο, φοβούμενες μία νέα επηδημία, που θα ξεσπάσει στον πλανήτη.
ΗΡΕΜΙΑ! Δεν είναι όλα τόσο τραγικά. Χρειάζεται προσοχή και λογική.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά μέτρα, που μπορείτε να λάβετε, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας:
*Πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι, ειδικά πριν από το φαγητό.
*Απολυμαίνετε τις επιφάνειες στο σπίτι και το γραφείο. Τα μικρόβια μπορούν να ζήσουν για αρκετές ώρες μακριά από το σώμα.
*Μην μοιράζεστε τίποτα με κάποιον, που είναι ασθενής. Ούτε με την ίδια πετσέτα μην σκουπίσετε τα χέρια σας.
*Κάνετε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο. Κάποιοι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι, εάν το κάνετε, έχετε 33% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο γρίπης.
*Πίνετε συχνά ζεστό τσάι με λεμόνι και μέλι. Μην περιμένετε να αρρωστήσετε, για να πιείτε ένα ζεστό αφέψημα. Μπορείτε να το βάλετε στην καθημερινότητά σας και μην ξεχνάτε ότι η ελληνική φύση μας προσφέρει και πολλά άλλα, όπως φασκόμηλο, δίκταμο, μαντζουράνα. Το μέλη έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και το λεμόνι προσθέτει βιταμίνη C.
Φυσικά συμβουλευτείτε τον οικογενειακό γιατρό σας. Ένα τηλεφώνημα δεν κοστίζει τίποτα ούτε σε εκείνον ούτε φυσικά σε εσάς. Καλύτερα να λάβετε συμβουλές για το πώς θα αποφύγετε τη γρίπη, παρά για το πώς να την αντιμετωπίσετε.


Η βία και η οικονομία στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών

Η βία και η οικονομία στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών



Τα πρόσφατα περιστατικά βίας, που κορυφώθηκαν με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και η πορεία της οικονομίας βρέθηκαν την Τρίτη στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Πρέπει να υπάρξει ομόθυμη και απόλυτη αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στα φαινόμενα βίας, τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ανέφερε επίσης ότι, ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε πέραν της γνωστής βίας, και τη ρατσιστική βία, απέναντι στην οποία τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση έχουν απόλυτη ταύτιση. Και απευθύνουν ανοιχτή πρόκληση συνεννόησης σε όλες τις δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» να αντιμετωπίσουν από κοινού αυτού του είδους τη βία, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι συζητήθηκαν κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά η αγορά και οι οικογένειες. Και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο βήμα είναι η «στροφή», που σημαίνει ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας. 

Επίσης τόνισε ότι συζητήθηκαν και θέματα εθνικής ισχύος και εθνικής στρατηγικής, χωρίς να προχωρήσει περαιτέρω. Όπως είπε, τα θέματα αυτά, όπως και εκείνα της οικονομίας, θα συζητηθούν στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «εδώ υπήρξε μία ωμή πολιτική σκευωρία, η οποία είχε και ορισμένους συνεργάτες, αλλά κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έχουν την ευθύνη για τη σκευωρία αυτή. Και την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή. Αλλά νομίζω ότι τα γεγονότα έχουν μιλήσει, γιατί η αλήθεια έχει μια δυναμική που εκδικείται. Όπως έχουμε πει ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά τελικώς αγαπάει πιο πολύ τον νοικοκύρη».

Ερωτηθείς για το πόσες κάλπες θα στηθούν στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι αυτά είναι θέματα της Βουλής.

«Οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να σηκώσουν ένα οχυρό προστασίας σε όσους επιτίθενται στη Δημοκρατία», δήλωσε, από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά τη λήξη της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση και μέτρα για να ανακοπεί η ανεργία.

Ερωτηθείς για τον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι αυτό είναι θέμα της Διάσκεψης των Προέδρων και εν τέλει της Ολομέλειας της Βουλής.

Όσον αφορά, τέλος, την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ποιες θα είναι οι εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι έθεσε ο ίδιος το θέμα ώστε η οποιαδήποτε ρύθμιση να μην προκαλεί βλάβη στους εργαζόμενους της τράπεζας.



Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία έκανε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Μου ζήτησαν και τους έκανα μία σύντομη ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα, για την επόμενη δόση και μιλήσαμε πολύ περιληπτικά για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε και επίσης, για το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Άνοιξη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφωνίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι «αντικαταστήσαμε το φόρο πολυτελείας. Θα αντικατασταθεί με Τέλος Πλεύσης». Είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πρόσθεσε ότι «εξάλλου, δεν έχουμε καταλήξει για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ακόμα».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει θέμα αύξησης των κονδυλίων για τη Δημόσια Τάξη ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν είναι θέμα αυτό που το έχουν κουβεντιάσει μαζί μου».

Μετά τον κ. Στουρνάρα την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία των ερευνών για τα τελευταία κρούσματα βίας.

H ανομία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο Νίκος Δένδιας, μετά την ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά την έξοδό του ο κ. Δενδιας είπε ακόμη: «Ενημέρωσα απόψε τους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, καταρχήν σχετικά με τα τελευταία κρούσματα βίας, όπως και για τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ