ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2015

Το πολιτικό ρίσκο «τρομάζει» την αγορά

Οι νέες ισορροπίες στα κόμματα θα καθορίσουν τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας

Το πολιτικό ρίσκο «τρομάζει» την αγορά


Με τις εκλογές προ των πυλών και καθώς η πολιτική αβεβαιότητα κορυφώνεται, το εκτελεστικό ρίσκο του προγράμματος διάσωσης αυξάνεται, αφού θεωρείται αβέβαιο το κατά πόσον οι ελληνικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τους συμφωνηθέντες στόχους, υποστηρίζουν οι αναλυτές και οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών, κάτι που αποτυπώθηκε και στις πιέσεις τις οποίες δέχθηκαν σήμερα οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Οι πολιτικές ισορροπίες της επόμενης ημέρας και το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα αποδειχθεί ισχυρή και αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα καθορίσουν και την πορεία της αγοράς και ίσως το μέλλον της χώρας, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν εξάλλου πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει άλλη ευκαιρία στην ευρωζώνη πέρα από το τρέχον Μνημόνιο, καθώς πολιτικά οι εταίροι και δανειστές δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν και σε τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Ετσι αν μια νέα κυβέρνηση διαφανεί πως βάζει κωλύματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, οι αγορές θα επαναφέρουν το Grexit στο τραπέζι. Πάντως, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μάλλον θα επικρατήσει. Ωστόσο με την Αριστερή Πλατφόρμα εκτός, ερώτημα αποτελεί το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία.

Ο κίνδυνος του Grexit
Η επιδείνωση της οικονομίας θα περιπλέξει επίσης τις προσπάθειες της τρέχουσας και των μελλοντικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε σταθερή βάση, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί από 2,4% ως 4% εφέτος. Αν μάλιστα το πολιτικό σκηνικό παραμείνει ασταθές, το μικροοικονομικό και μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας θα βρεθεί σε νέες περιπέτειες. Από την άλλη πλευρά, αν η νέα κυβέρνηση αποδειχθεί αποφασισμένη να βάλει τη χώρα σε νέα ρότα, το επενδυτικό ενδιαφέρον ίσως επανακάμψει. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, κάτι που ούτως ή άλλως αυξάνει το ρίσκο εφαρμογής του προγράμματος.
Για ορισμένους αναλυτές, με δεδομένο ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει απρόβλεπτη, ο κίνδυνος του Grexit θα μπορούσε εμφανιστεί και πάλι το φθινόπωρο, αν, όπως λέγεται, η χώρα αποτύχει να περάσει την πρώτη αξιολόγηση και να διασφαλίσει τη ζωτικής σημασίας αναδιάρθρωση του χρέους της. Ετσι ορισμένες αμερικανικές, κυρίως, τράπεζες δεν αποκλείουν κάτω από διάφορα σενάρια μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τα επόμενα ένα-τρία χρόνια.
Η ανακεφαλαιοποίηση
Από την άλλη πλευρά, στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως οι διεθνείς πιστωτές είναι πιθανό να απαιτήσουν μέρος του κόστους να το αναλάβουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Ορισμένες ξένες τράπεζες πιστεύουν ότι θα υπάρξει επιμερισμός των βαρών μέσω των εργαλείων εξυγίανσης τα οποία διατίθενται στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας BRRD που ψηφίστηκε πρόσφατα και από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία αυτή θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις εκδόσεις ομολόγων στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι αποφάσεις του Eurogroup αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα έχουν, όπως εκτιμά μέρος των αναλυτών, ευρύτερες επιπτώσεις σε σειρά υποθέσεων στον τραπεζικό τομέα, καθώς το «κούρεμα» μη εξασφαλισμένων senior ομολόγων γίνεται η βασική θέση των ευρωπαϊκών Αρχών όταν σκέφτονται ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.
Αυτό, όπως λέγεται, έγινε προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα «κουρευτούν» καταθέσεις. Ετσι, για κάποιους, όλοι οι μη ασφαλισμένοι κάτοχοι ομολόγων θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο στην ανακεφαλαιοποίηση, αλλά σημειώνεται μια διαφορά μεταξύ της ανταλλαγής χρέους με μετοχές, που εμπεριέχει την υπόσχεση ότι θα υπάρξει κάποια ανάκτηση αξίας, έστω και σε βάθος χρόνου.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν από τη σημερινή κρίση επειδή η αναταραχή τις βρήκε σχετικά ισχυρές, χάρη σε προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, δήλωσε πάντως η πρόεδρος του Συμβουλίου για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί.
«Πολιτικά γεγονότα εξασθένισαν φυσικά τις τράπεζες, αλλά η κρίση δεν άρχισε από τις τράπεζες» δήλωσε η Νουί στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE, προσθέτοντας: «Είμαι αισιόδοξη ότι οι τράπεζες θα ανακάμψουν, καθώς το έχουν κάνει και προηγουμένως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ