Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι «έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του χρέους, θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσής του» δηλώνει . Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης καλεί...
την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσες που προβλέπονται από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συζήτηση για την ελάφρυση του χρέους.
Ο κ. Ντράγκι αναφέρει ακόμη ότι η δεύτερη δόση από τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ύψους 15 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και πάντως όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε πως η συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι «επιθυμητή» με στόχο να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο δημόσιο χρήμα.
Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι έρχονται μετά τις χθεσινές παρεμβάσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκου Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Από την πλευρά του ο Γ.Ντάισελμπλουμ άνοιξε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος θέτοντας το όριο του 15% του ΑΕΠ για την ετήσια εξυπηρέτησή του. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία συναίνεση για τη μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία έγκειται «στο να εξετάσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος». «Φαίνεται, κατά δεύτερον, να υπάρχει ευρεία συναίνεση πως ένα καλό μέτρο θα ήταν να τεθεί όριο στο 15%, κατά μέγιστο, του ΑΕΠ» είπε.
Το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζεται, διακρατείται πλέον από φορείς της Ευρωζώνης, και οι πρώτες αποπληρωμές των δανείων διάσωσης τοποθετούνται στο 2022 - οπότε, υποστηρίζει το Eurogroup, το βάρος είναι διαχειρίσιμο.
Τόμσεν: Με το χρέος στο 200%, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μόνο με μεταρρυθμίσεις
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνο με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή, επανέλαβε ο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, καλώντας την Ευρώπη να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και «αδειάζοντας» και εκείνος -μετά την Κριστίν Λαγκάρντ- τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σε νέες του δηλώσεις από τη Λίμα του Περού, όπου πραγματοποιείται η Συνόδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε ότι το ελληνικό χρέος έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμο, σημειώνοντας πως έχει αυξηθεί άνω του 200% του ΑΕΠ, γι' αυτό και, όπως υπογράμμισε, είναι σχεδόν σίγουρο πως η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή.
Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί άνω του 200% του ΑΕΠ έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή. Θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Kαι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ένα ηχηρό «όχι» στην πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Η κυρία Λαγκάρντ θεωρεί ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει με τα πρότυπα του ΔΝΤ και δεν συμφωνεί με την άποψη του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, ότι ο προσδιορισμός ενός πλαφόν 15% στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα επαρκούσε για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Πιο αναλυτικά, ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του IMFC στη Λίμα του Περού, η κυρία Λαγκάρντ «άδειασε» τον επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα από τα πολλά συστατικά. Αλλά σίγουρα δεν λειτουργούμε στη βάση ενός μεγέθους μιας τέτοιας φύσης καθώς είναι ένας παράγοντας. Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ πιο περίπλοκη από την ανάλυση του ποια θα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους σε βάθος χρόνου. Σίγουρα στις εκθέσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει θα δείτε πως υπάρχει μια οροφή (σ.σ. για το κόστος εξυπηρέτηση του χρέους) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το μοναδικό συστατικό που θα εξετάζαμε. Απολύτως όχι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου