ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2015

Σε παγίδα Μέρκελ-Αγκυρας η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες


Στο θέμα του προσφυγικού η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί παγιδευμένη, καθώς δέχτηκε να φιλοξενήσει 50.000 άτομα, χωρίς οι άλλες χώρες να δεσμευτούν.
se-pagida-merkel-agkuras-i-kubernisi-gia-tous-prosfuges

Σε μπούμερανγκ για την Ελλάδα εξελίσσεται το θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, καθώς μετά την απόφαση της μίνι Συνόδου Κορυφής, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε να εγκλωβιστούν στη χώρα χιλιάδες άνθρωποι, την ώρα που οι βαλκανικές χώρες σφυρίζουν αδιάφορα και η Τουρκία δεν είχε κληθεί καν στο τραπέζι των συζητήσεων. 
Η κυβέρνηση μπορεί να απέφυγε τη δημιουργία ενός γιγάντιου κέντρου υποδοχής και διαμονής 50.000 προσφύγων, όπως αποκάλυψε το Spiegel, ωστόσο συμφώνησε στο να υποδεχτεί 30.000 πρόσφυγες έως το τέλος του χρόνου, αλλά και να παρέχει επιδότηση ενοικίου για άλλους 20.000. "Αποτρέψαμε αυτη την πρόταση (σ.σ. των 50.000), τέτοια στρατόπεδα δεν υπάρχουν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", τόνισε ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας.
Οι χώρες της βαλκανικής που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Κυριακής(Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Σκόπια, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία) επί της ουσίας δε δεσμεύτηκαν σε συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, καθώς το σχέδιο των 17 σημείων που υιοθετήθηκε μιλά γενικά για "αύξηση της δυναμικότητας υποδοχής κατά 50.000 θέσεις στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων".  
Άλλωστε, ο στόχος των Ευρωπαίων είναι να βρουν ένα -ουδέν μονιμότερο του προσωρινού- καταφύγιο για 100.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015, με τους μισούς από αυτούς να μένουν στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι θα κατανεμηθούν αορίστως σε Σκόπια, Σερβία και Κροατία και αλλού.

Δύο νέα κέντρα των 10.000 ατόμων σε Αττική και Β. Ελλάδα

Στην κατεύθυνση αυτή η Κομισιόν ανακοίνωσε μια μικρή έκτακτη βοήθεια ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες, έτσι ώστε να καλυφθεί το κόστος εγκατάστασης και σίτισης των μεταναστών, ενώ θα συνδράμει με πόρους ο ΟΗΕ και τα μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, περίπου 7.000 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε hot spots της Λέσβου, της Κω, της Λέρου και της Σάμου, άλλοι 3.000 σε προσωρινές δομές της Αθήνας, ενώ θα δημιουργηθούν και δύο νέα κέντρα, σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, δυναμικότητας 10.000 ατόμων το καθένα. 

Μαξίμου: Αναγκαία τα κέντρα υποδοχής 

Με ένα αναλυτικό σημείωμα η κυβέρνηση εξηγεί την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με τη δημιουργία χώρων υποδοχής και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.
«Η δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα, απορρέει από την συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», αναφέρεται στο σημείωμα και προστίθεται:
«Η δημιουργία των κέντρων αυτών, που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, είναι επιβεβλημένη:
Πρώτον για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των Προσφύγων στις χώρες υποδοχής.
Δεύτερον για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.
Με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης – ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots.
Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό πουεμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το ζήτημα αυτό, η Δήλωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για την διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη», καταλήγει το σημείωμα.

Αδύναμος κρίκος η Ελλάδα λόγω της τακτικής του Βερολίνου 

Λόγω του μεγάλου πολιτικού κόστους που υφίσταται και η συντηρητική κυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία, ο πυρήνας της ΕΕ επιθυμεί τη λήψη άμεσων μέτρων που σε επίπεδο εντυπώσεων στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα δώσουν την εντύπωση πως γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα εξελίσσεται εκ νέου σε αδύναμο κρίκο, καθώς η "καυτή πατάτα" που ανταλλάσσεται μεταξύ των χωρών και η τακτική του κλεισίματος των συνόρων από ορισμένους εταίρους μπορεί να μετατρέψουν τη χώρα σε "αποθήκη" ανθρώπων.  

Έπαινοι και βολές κατά της κυβέρνησης

Άλλωστε είναι χαρακτηριστική η θερμή υποδοχή από τη γερμανική καγκελαρία της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για το πρόσφατο παρελθόν. «Ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο»,χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής». 
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ άφησε άνοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας λόγω της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις προσπάθειές της και όποια θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό». Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιούνκερ επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα για την "υπεύθυνη στάση" του. 
Στη Σύνοδο απορρίφθηκε η πρόταση που θα έδινε το δικαίωμα σε ορισμένες χώρες να αρνούνται τη διέλευση προσφύγων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι θα συμβεί σε περιπτώσεις μονομερούς κλεισίματος των συνόρων, όπως έπραξαν ορισμένες χώρες το τελευταίο διάστημα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος με δριμεία κριτική στη Σύνοδο για την πολιτική του απέναντι στο μεταναστευτικό από τους ομολόγους του π.χ. σε Ουγγαρία και Σλοβενία, ενώ η Ελλάδα δέχεται το τελευταίο διάστημα βολές από την Ε.Ε. για αναποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος, ελλιπή καταγραφή και απλή προώθηση στα βόρεια σύνορα. 
Αγκάθι παραμένει και η στάση της -ευρισκόμενης σε προεκλογική περίοδο- Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί εμπράκτως το χώρο έρευνας και διάσωσης του FIR Αθηνών, κάτι που δε μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό, ενώ απορρίφθηκε και η πρόταση για δημιουργία δύναμης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων. 

Κοτζιάς: Άλλοι 300.000 έρχονται προς την Ελλάδα

«Δεν είναι δυνατό τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα να πληρώνουν επιλογές άλλων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του για την προσφυγική κρίση, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. "Δεν είναι δυνατό να μη βοηθήσουμε ώστε οι καταυλισμοί του ΟΗΕ στην Ιορδανία και στο Λίβανο, να μην τύχουν υλικής και οικονομικής ενίσχυσης και να βλέπουμε το καινούργιο φαινόμενο, αυτή τη στιγμή να μετακινούνται 300.000 άνθρωποι από αυτούς τους καταυλισμούς με κατεύθυνση την Ελλάδα". 

Το Ποδηλατοδρόμιο χώρος φιλοξενίας;

Σημειώνεται ακόμη ότι τη μετατροπή του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου σε κέντρο φιλοξενίας 5.000 προσφύγων εξετάζει η κυβέρνηση.  
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", οι εγκαταστάσεις του Ποδηλατοδρομίου έχουν έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκονται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι. Την αντίθεσή του εκφράζει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ Νίκος Κιάος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ