Στις αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθεί από το οικονομικό επιτελείο το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το δεύτερο κύμα επιβαρύνσεων, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας. Στο σχέδιο νόμου, την κατάρτιση του οποίου έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προβλέπεται η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, καθώς και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολάμβαναν προνομιακή μεταχείριση. Δηλαδή, η συμμετοχή των αγροτών στα φορολογικά βάρη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία επαγγελμάτων είναι πολύ μικρή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν προκύπτει φόρος λόγω των απαλλαγών που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Οκτώβριο θα περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:
1. Εισφορά αλληλεγγύης. Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης). Πάντως, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς (για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν καταβάλλεται εισφορά). Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενδεχομένως να επιβαρυνθούν από την ενσωμάτωση της εισφοράς.
2. Απαλλαγές. Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
3. Αγρότες. Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
Πάντως, μέχρι σήμερα η συνεισφορά των αγροτών στη φορολογία ήταν ιδιαίτερα μικρή. Τα προηγούμενα χρόνια, μάλιστα, η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων ήταν σχεδόν μηδενική. Με τις αλλαγές που επήλθαν τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε η συμμετοχή στα φορολογικά βάρη, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά από τους φόρους που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι. Για παράδειγμα, έμπορος με εισοδήματα ύψους 10.000 ευρώ πληρώνει ετησίως στο Δημόσιο (φόρο και προκαταβολή) το ποσό των 4.030 ευρώ. Ενας αγρότης για τα αντίστοιχα εισοδήματα καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο (φόρο και προκαταβολή) το ποσό 1.657 ευρώ.
Εκτός από τις αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας, έρχονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα για τους αγρότες. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,33 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1/10/2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.
4. Επίδομα θέρμανσης. Εξορθολογισμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
5. Κληρονομιές, γονικές παροχές. Επανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, καθώς και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.
6. ΕΝΦΙΑ. Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.
7. Ελεγχοι. Αρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.
Εισόδημα από ακίνητα
Την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου. Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, εκτός από την προκαταβολή φόρου, θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερο φόρο, καθώς ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
Δηλαδή, σήμερα κάποιος που έχει εισοδήματα από ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ πληρώνει στην εφορία το ποσό των 1.320 ευρώ, ενώ με την αύξηση του συντελεστή το ποσό θα φθάσει τα 1.800 ευρώ.
Αλλος φορολογούμενος με εισοδήματα 20.000 ευρώ από ενοίκια πληρώνει σήμερα φόρο (και εισφορά αλληλεγγύης) 3.960 ευρώ, ενώ από το νέο έτος θα πληρώνει φόρο 4.600 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 16% περίπου.
Δηλαδή, σήμερα κάποιος που έχει εισοδήματα από ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ πληρώνει στην εφορία το ποσό των 1.320 ευρώ, ενώ με την αύξηση του συντελεστή το ποσό θα φθάσει τα 1.800 ευρώ.
Αλλος φορολογούμενος με εισοδήματα 20.000 ευρώ από ενοίκια πληρώνει σήμερα φόρο (και εισφορά αλληλεγγύης) 3.960 ευρώ, ενώ από το νέο έτος θα πληρώνει φόρο 4.600 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 16% περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου