Αποκαλυπτικό για τη δραματική Σύνοδο Κορυφής της 10ης Ιουλίου είναι το αφιέρωμα του Guardian. Το δημοσίευμα ξεκινά με το «σοκαριστικό mail» που είχε σταλεί το απόγευμα της Παρασκευής 10ης Ιουλίου σε ένα «πολύ μικρό αριθμό ανώτατων αξιωματούχων» στο οποίο...
ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλάμβανε πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις.
«Για πολλούς, η πρόταση ήταν σκάνδαλο» ανέφερε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. «Ήταν απίστευτο. Καμία χώρα δεν μπορούσε να το δεχτεί αυτό». Υπήρχαν πολλοί ηγέτες, κεντρικοί τραπεζίτες και οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που αναρωτιόνταν αν ο Σόιμπλε σοβαρολογούσε. Σύντομα όμως, ηγετικές φιγούρες που είχαν εμπλακεί από την αρχή στις διαπραγματεύσεις, κατάλαβαν πως ο Σόιμπλε όχι μόνο δεν μπλοφάρει, αλλά ότι αυτό ήταν το σχέδιό του από την αρχή του χρόνου, πριν εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ευρωζώνη έπρεπε να προστατευτεί από τον αδύναμο κρίκο: η Ελλάδα ήταν βάρος και έπρεπε να φύγει» αναφέρει ο Guardian.
Οι επόμενες μέρες που ακολούθησαν, θα έβλεπαν τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών «κλειδωμένους» σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Οι συζητήσεις ξανάρχισαν την Κυριακή το πρωί, πριν αναλάβουν οι ηγέτες των κρατών στις 16:00 για να τελειώσουν 17 ώρες μετά, το πρωί της Δευτέρας.
«Στις τρεις το πρωί (της Δευτέρας), τα πράγματα φαίνονταν δυσοίωνα», αναφέρει ο Guardian. «Οι Έλληνες και οι Γερμανοί ήταν αμετακίνητοι. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί ανησυχούσαν. Σε αυτό το σημείο, ο Ολάντ αποχώρησε από τη συνεδρίαση και πήρε 10 από τους βοηθούς του, συμπεριλαμβανομένου του Σαπέν, στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας».
«Μετά από μισή ώρα συζήτησης, Ολάντ και Ρέντσι αποφάσισαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στο ευρώ με κάθε κόστος», γράφει ο Guardian.
Στις τέσσερις το πρωί, ο Ντόναλντ Τούσκ ήταν σίγουρος ότι μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. «Αλλά τότε ο Τσίπρας εξαφανίστηκε για ένα μισάωρο για να τηλεφωνήσει στην Αθήνα. Και όταν γύρισε στις πέντε, ήταν χλωμός και αδιάλλακτος», αναφέρει το δημοσίευμα. Το ταμείο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Τότε, ο Τουσκ διέλυσε τη Σύνοδο και κάλεσε τους Έλληνες, Γερμανούς και Γάλλους ηγέτες σε μιαν άλλη συνεδρίαση. «Ήταν η πιο έντονη (συνεδρίαση) ολόκληρου του Σαββατοκύριακου», γράφει ο Guardian. Ο Τουσκ ήταν σίγουρος ότι θα ήταν πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής αποτυχίας, έχοντας δεχθεί ότι «Μέρκελ και Τσίπρας ενδιαφέρονταν περισσότερο να μην γυρίσουν πίσω στις χώρες τους ηττημένοι», παρά να βρουν τρόπους για να συμφωνήσουν.
Τo πρόβλημα ήταν η έδρα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Η Μέρκελ ήθελε να μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο, κάτι που επιθυμούσε να παρουσιάσει ως λάφυρο σε μια όλο και «πιο σκεπτική (γερμανική) Βουλή», ενώ για τον Τσίπρα το ταμείο ήταν ντροπιαστικό, αλλά «αν έπρεπε να το καταπιεί, επέμεινε η έδρα του να είναι στην Ελλάδα και όχι στο Λουξεμβούργο». Κάπου εκεί όμως άρχισε νέος κύκλος διαφωνιών αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης εσόδων του ταμείου.
Τότε ήταν που ο Τουσκ «έκανε έκκληση στο ιστορικό αίσθημα ευθύνης της καγκελαρίου», λέγοντας πως δεν μπορούσε «να πιστέψει ότι η Ευρωζώνη φλέρταρε με την καταστροφή για 2,5 δισ. ευρώ». Λίγες ώρες αργότερα, στις 08:39 το πρωί της Δευτέρας, ο βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο πρώτος ηγέτης που κατέφυγε στο κινητό του, έστελνε ένα μονολεκτικό tweet: «Συμφωνία».
«Στο τέλος», καταλήγει ο Guardian, «ο Τσίπρας συνθηκολόγησε σε ένα σενάριο που είχε γραφτεί στο Βερολίνο, αθετώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και διασπώντας το κόμμα του, κάτι που δεν του απαγόρευσε να ξανακερδίσει τις εκλογές εξπρές που προκήρυξε τον Σεπτέμβριο. Αλλά το μεγάλο ερώτημα», αναφέρει ο Guardian, «είναι τι επιπτώσεις είχε αυτή η ταπεινωτική εμπειρία για την Γερμανία και την Ευρώπη».
«Η Μέρκελ άκουσε τον Σόιμπλε, διάλεξε να μην τον σταματήσει και στο τέλος τον παρέκαμψε, όχι τόσο για να σώσει την Ελλάδα και το ευρώ, όσο για να αποφύγει να κατηγορηθεί για απρόβλεπτες συνέπειες. Όταν όλα είχαν τελειώσει τη Δευτέρα το πρωί, οι σκέψεις της αναφορικά με τη συμφωνία ήταν τυπικά πραγματιστικές. "Τα πλεονεκτήματα" είπε, "είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα"».
Δείτε το βίντεο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου