ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Τρίτη, Ιουλίου 21, 2015

Η ιστορία του Μεγάρου Μαξίμου.

Η ιστορία του Μεγάρου Μαξίμου.


Δεν υπάρχει δελτίο ειδήσεων στα ΜΜΕ, που να μην αναφέρει έστω και μία φορά, το Μέγαρο Μαξίμου. Πόσοι όμως από μας, γνωρίζουν την ιστορία του;


Τα θεμέλια του κτιρίου της Ηρώδου Αττικού (19), μπήκαν το 1012, κατά παραγγελία του εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού. Μέχρι τότε, στο σημείο αυτό ήταν ένας από τους βασιλικούς κήπους. Η χήρα του Ειρήνη Μιχαληνού (το γένος Μανούση) η οποία είχε παντρευτεί για δεύτερη φορά τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την υπό κατασκευή κατοικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο, για να την αγοράσει ξανά, το 1921, ολοκληρώνοντας τις εργασίες για την κατασκευή της, έτσι ώστε να στεγαστεί εκεί η οικογένεια Μαξίμου. Ο Δημήτριος Μάξιμος που ήταν για πολλά χρόνια διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και μετέπειτα πολιτικός με το Λαϊκό Κόμμα, αγαπούσε ιδιαίτερα τις τέχνες. Για το λόγο αυτό οι τοίχοι του μεγάρου φιλοξενούσαν πολλούς περίφημους πίνακες ζωγραφικής.


Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Γερμανού ναυάρχου των δυνάμεων του Αιγαίου, ενώ μετά την απελευθέρωση έμενε εκεί για κάποιο διάστημα ο πρέσβης των ΗΠΑ, στην Ελλάδα.

Ο Δ. Μάξιμος υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας στην πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947, μέχρι και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.
Πέντε χρόνια αργότερα (1952) το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το μέγαρο από τον κάτοχό του, αντί του ποσού των πέντε δισεκατομμυρίων πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών (5.500.000.000). Αξίζει να σημειώσουμε πως κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του κτιρίου στα έντεκα δισεκατομμύρια. Ο Δ. Μάξιμος όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει στο μισό της αξίας του, αλλά άφησε στο μέγαρο την επίπλωση και τους πίνακες. Έτσι για να τιμήσει το Δ. Μάξιμο για την προσφορά του η κυβέρνηση, διατήρησε το αρχικό όνομα του κτιρίου, που ήταν αυτό που γνωρίζουμε και σήμερα, Μέγαρο Μαξίμου.


Κατά την περίοδο της χούντας, στο Μέγαρο έμενε ο Αντιβασιλέας Γ. Ζωιτάκης με την σύζυγό του Παγώνα, η οποία ως χωριατοπούλα που ήταν δυσανασχετούσε με την θέση του κτιρίου, κάνοντας παροιμιώδη τη φράση "Τι τα θέλαμε τα μέγαρα; Δεν επιτρέπεται ούτε κοτέτσι να φτιάξεις", που συχνά έλεγε...
Την εποχή εκείνη, έγινε η προσθήκη του πρώτου ορόφου, η οποία χρησίμευε ως κρεβατοκάμαρα του ζεύγους Ζωϊτάκη.


Πρωθυπουργική έδρα, θα γίνει το 1982 όταν παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και με απόφαση του Μ. Κουτσόγιωργα, στεγάζει από τότε το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενώ μέχρι τότε το γραφείο του πρωθυπουργού βρισκόταν μέσα στο κτίριο της Βουλής.

Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό ως αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο. Υπάρχουν δύο εκδοχές, από τις οποίες η πρώτη θέλει ως αρχιτέκτονα τον Αναστάσιο Χέλμη και η δεύτερη τον Αναστάσιο Μεταξά, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουν ασχοληθεί με το σχεδιασμό του και οι δύο αν σκεφτούμε πως οι εργασίες κατασκευής του, έγιναν σε δύο φάσεις με μεγάλη χρονική διαφορά. Η πρώτη φάση ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και η δεύτερη, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.



Πληροφορίες: wikipedia.org24grammata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ