Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές, αλλά επιμένει να υπάρξει γέφυρα «σύντομου χρόνου» τριών εβδομάδων και όχι τριών μηνών που ζητούν αυτοί και βέβαια απομένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η συμφωνία.
Γιατί "ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες" σε τέτοιες περιπτώσεις"...
Το αυριανό αίτημα που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση για χρηματοδότηση διάρκειας δύο ετών (οι δανειστές ζητούν πέντε ετών) από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, θα ζητήσει μια «προρύθμιση τριών εβδομάδων» με αντικειμενικό σκοπό να αποτραπεί η χρεοκοπία που φαντάζει ως βέβαιο ενδεχόμενο εφόσον στις 20 Ιουλίου δεν καταβληθούν 3,7 δισ. στην ΕΚΤ.
Ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επέμεναν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια συμφωνία «γέφυρα» με το επιχείρημα ότι δεν θα λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας και απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα για τους πόμενους μήνες, σήμερα και προ του κινδύνου της χρεοκοπίας στις 20 Ιουλίου εφόσον δεν αποπληρωθούν τα 3,7 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι μεταβάλλει τις απόψεις της.
«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η "μεγάλη βιώσιμη συμφωνία"» επισημαίνεται σε non paper της κυβέρνησης.
Πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών ζητούσαν οι Ευρωπαίοι
«Τα προγράμματα διάσωσης πετυχαίνουν μόνο όταν οι κυβερνήσεις τα οικειοποιηθούν και είναι αποφασισμένες να τα εφαρμόσουν» λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών τονίζοντας ότι στο Eurogroup δεν θα γίνει συζήτηση για διετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Θα συζητήσουμε για ένα πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών. Μην ξεχνάμε ότι στις 20 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 3,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, εάν θέλει να μην χρεοκοπήσει» λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τονίζουν: «Έχουμε μόνο δύο εβδομάδες καιρό».
Οι δανειστές επισημαίνουν πως δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι σε δύο εβδομάδες οι συζητήσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. «Έπειτα από ένα "όχι" πιστεύουν ότι θα έρθουν και θα συμφωνήσουμε για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;», λέει αρμόδια πηγή. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίζουν ότι είναι άλλη η συζήτηση για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα τώρα και άλλη αυτή που θα πρέπει να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο για ένα τρίτο διετές πρόγραμμα βοήθειας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017 με ένα νέο μνημόνιο.
Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι την 20η Ιουλίου
Με την αποδοχή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της απαίτησης των Ευρωπαίων για διαπραγματεύσεις προκειμένου να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμμα δύο-τριών μηνών, ο κ. Τσίπρας αφήνει ένα παράθυρο ευκαιρίας για αποκλιμάκωση της κρίσης.
Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να δώσει τις εγγυήσεις ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία στο πολύ μικρό χρονικό περιθώριο μέχρι τις 20 Ιουλίου που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 3,7 δισ.ευρώ στην ΕΚΤ. Κι αυτό διότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη.
Διαβάστε τι αναφέρεται στο non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου:
1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».
3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου