Αναμένεται παρέμβαση Ομπάμα το απόγευμα για την Ελλάδα
Διπλό μήνυμα Λευκού οίκου προς Ευρώπη και Ελλάδα. προς Ευρώπη: Αφήστε τις ακροβασίες - βρείτε σημεία ισορροπίας. Προς Ελλάδα: Εφαρμόστε μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να διευκολύνουν την επίτευξη μίας συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα με αμοιβαίες υποχωρήσεις ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Μπάρακ Ομπάμα και Άγκελας Μέρκελ στην σύνοδο των G7 κατά την οποία συζητήθηκε- όπως αναμενόταν- και το ελληνικό πρόβλημα.
Αναμένεται παρέμβαση του ίδιου του Μπάρακ Ομπάμα για την Ελλάδα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει στο περιθώριο της συνόδου των G7 στη Γερμανία.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε τις δύο πλευρές «να συνεργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους χωρίς ακροβατισμούς και χωρίς να απειλούν τα χρονικά ορόσημα που υπάρχουν» ζητώντας από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες έχει δεσμευτεί και κάνοντας ταυτοχρόνως λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης ενός σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις προτεραιότητες που κάθε πλευρά θεωρεί σημαντικές.
Συγκεκριμένα σημείωσε: «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι επίσης σημαντικό για την Ελλάδα να επιστρέψει και σε βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Και αυτό σημαίνει την ανάγκη να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα σε παράλληλες προτεραιότητες, και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα πρέπει να διευκολύνουν μία συμφωνία να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν αυτές τις προτεραιότητες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι Ευρώπη και Ελλάδα θα καταφέρουν να φθάσουν σε μία συμφωνία προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχει σίγουρα σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να επιτευχθούν αυτές οι κοινές προτεραιότητες. Αλλά δοθέντος ότι όλα τα μέρη ομολογούν ότι αυτές οι προτεραιότητες είναι προς το δικό τους συλλογικό συμφέρον, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι ικανοί να το πετύχουν» είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από το περιθώριο της συνόδου στην Γερμανία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι κατά την συνάντησή τους υπήρξε «ομοφωνία απόψεων» μεταξύ των δύο ηγετών για το θέμα της Ελλάδας. Αναγνώρισε μάλιστα τις προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδας λέγοντας ότι «έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία».
Απηχώντας τις θέσεις του Αμερικανού Προέδρου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου επανέλαβε πολλές φορές την εξής φράση με την οποία κάλεσε Ευρώπη και Ελλάδα «να κάνουν τα αναγκαία βήματα ώστε να χαρτογραφήσουν ένα εποικοδομητικό μονοπάτι που θα βασίζεται στις δεσμεύσεις που η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει σε θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης που θα επιτρέψουν στις Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη». Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του από το γεγονός ότι «έχουμε δει αντίστοιχες ενδείξεις από την ελληνική κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στον Μπάρακ Ομπάμα, είπε ότι «ο Πρόεδρος ελπίζει σίγουρα ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα είναι ικανοί να χαρτογραφήσουν αυτό το μονοπάτι χωρίς να προξενήσουν μία αναίτια μετάδοση αναταραχής στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές».
Μιλώντας υπό την σκοπιά του αμερικανικού συμφέροντος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «μία τέτοια αναταραχή θέτει σε ρίσκο τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η αμερικανική οικονομία θα επηρεαζόταν αρνητικά από αυτού του είδους την αναταραχή στις αγορές, και ο Πρόεδρος ελπίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί αν όλες οι πλευρές συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις παραγωγικές συζητήσεις και φθάσουν σε μία επίλυση που θα είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών».
Ο Μπάρακ Ομπάμα φέρεται να ζήτησε από την Γερμανίδα Καγγελάριο κατά την διμερή συνάντησή τους να σταματήσει κάθε συζήτηση για Grexit ή πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες τo TheToc ο Μπάρακ Ομπάμα φέρεται να ζήτησε από την Γερμανίδα Καγγελάριο κατά την διμερή συνάντησή τους να σταματήσει κάθε συζήτηση για Grexit ή πιστωτικό γεγονός.
Υπό αυτό το πρίσμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη «από το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει αυτά τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι είναι τα σωστά σημάδια σχετικά με την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να παραμείνει στην Ευρώπη και τη νομισματική Ένωση, και ότι οι εταίροι της και τα άλλα μέλη της ένωσης θέλουν να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός».
Για το ρόλο της Αμερικής στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ευρώπης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι αυτός έχει να κάνει με το να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί. Και πρόσθεσε: «οι προσπάθειές μας είναι να φέρουμε όλες τις πλευρές και να τις παροτρύνουμε να επιλύσουν τις διαφορές τους με τρόπο που δεν θα αποσταθεροποιεί τις διεθνείς χρηματοικονομικές αγορές. Και είμαστε ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι υπάρχει ένα συμφέρον εκ μέρους όλων των πλευρών για μία ικανοποιητική επίλυση αυτής της συγκεκριμένης κατάστασης. Είναι λοιπόν ένα θέμα που δουλεύεται μέσω από αυτές τις παραμέτρους, και εμείς θα συνεχίσουμε να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτήν την δουλειά εποικοδομητικά» τόνισε. Είπε επίσης ότι το βασικό ρόλο συνομιλητή με την Ευρώπη και την Ελλάδα εκ μέρους των ΗΠΑ τον έχει αναλάβει κατά βάση ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.
Σημειωτέον ότι ερωτηθείς αν η Αμερική θα ήταν υπέρ του να επιδειχθεί ευελιξία ως προς την αλλαγή των ημερομηνιών-ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε διακριτικά να απαντήσει επί της ουσίας και να πάρει θέση. Σε άλλη πάντως αποστροφή του λόγου του άφησε να εννοηθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει.
Σήμερα στις 10 το πρωί τοπική ώρα Γερμανίας ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ όπου και σε αυτήν την συνάντηση το θέμα της Ελλάδας θα έχει την δική του θέση. Αργότερα το απόγευμα,αναμένεται παρέμβαση του ίδιου του Μπάρακ Ομπάμα για την Ελλάδα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει στο περιθώριο της συνόδου των G7 στη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου