«Κόλαση» θα είναι οι επόμενες 72 ώρες για την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup το Σάββατο και της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή.
«Κόλαση» θα είναι οι επόμενες 72 ώρες για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη συμφωνίας προβλέπουν ότι μετά την επίσημη υποβολή του ελληνικού αιτήματος στον ESM, η Αθήνα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι την Πέμπτη, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο.
Η ελληνική πλευρά έχει χρονικό περιθώριο να παρουσιάσει τις αναλυτικές προτάσεις της για την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, υπογράμμισε η εκπρόσωπος τηςΚομισιόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Σήμερα καταθέσαμε την πρόταση στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης για το μεσοπρόθεσμο διάστημα», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. «Αύριο θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Σαφείς δεσμεύσεις για χρηματοδότηση, απομείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθειά μας. Έχουμε στο πλευρό μας τον λαό» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται «στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που χαράξαμε»
Το αίτημα στον ESM
Mε επιστολή που φέρει την υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Αθήνα υπέβαλε την Τετάρτη και επισήμως αίτημα προς τον ESM, το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει μέτρα την επόμενη κιόλας εβδομάδα τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό.
Στο επίσημο αίτημα για το 3ο δανειακό πακέτο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά αναφέρεται ρητά ότι «η ελληνική πλευρά προτείνει την άμεση υιοθέτηση πακέτου μέτρων και την ψήφισή τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν μέτρα που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και μέτρα που συνδέονται με τις συντάξεις». Η επιστολή που υπογράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ ενώ εμπεριέχει αναφορά και στην διευθέτηση του χρέους.
Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, με το αίτημα προς τον ESM, η Αθήνα επιδιώκει ένα τριετές πρόγραμμα και όχι διετές, όπως ζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ένα τριετές πρόγραμμα θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 70 δισ.», σημειώνει ο Σπίγκελ.
Σε Κομισιόν και ΕΚΤ το ελληνικό αίτημα
Όπως είχε ήδη προαναγγείλει από την Τρίτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απέστειλε το ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του κινδύνου για τη οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, της βιωσιμότητας του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
Ειδικότερα, με επιστολή του προς τους κ. Ντράγκι και Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ ζητά να αξιολογηθεί εάν υπάρχει κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά ή σε κάποιο από τα κράτη μέλη.
Με την ίδια επιστολή ζητά από τους Ντράγκ και Μοσκοβισί να αξιολογήσουν, μαζί με το ΔΝΤ, εάν το δημόσιο χρέος της ελληνικής δημοκρατίας είναι βιώσιμο, καθώς επίσης και να εκτιμήσουν τις υπάρχουσες ή πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Bild: Με 51 δισ. για τρία χρόνια
Όπως μετέδιδε την Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, το νέο πρόγραμμα στήριξης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια και να περιλαμβάνει το ποσό των 51 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι τα χρήματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια ανέρχονται σε 51 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι εάν το πρόγραμμα στήριξης διαρκέσει περισσότερο, τότε το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για Grexit αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Τρίτη, όλοι οι ηγέτες της ευρωζώνης, χωρίς διαφοροποιήσεις, κατέστησαν σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Αθήνα πρέπει να υποβάλει έως τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής μια πρόταση που θα είναι ακριβής και θα γίνει αποδεκτή από το Εurogroup ώστε να μπορεί να εγκριθεί από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πλέον, που θα γίνει την Κυριακή, και θα είναι και η τελευταία για το ελληνικό ζήτημα.
Την ίδια στιγμή, τόσο οι διεθνείς οίκοι όσο και τα ξένα ΜΜΕπροειδοποιούν για τον κίνδυνο Grexit σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανάμεσα σε αναλυτές, η οποία τοποθετεί για πρώτη φορά την πιθανότητα μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ στο 55%.
Αμετάβλητο το όριο του ELA
Στάση αναμονής ως την Κυριακή κράτησε η ΕΚΤ η οποία διατήρησε αμετάβλητο το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι το όριο του ΕLA βρίσκεται στα 89 δισ.
Η Κυριακή είναι το τελικό τελεσίγραφο για την Ελλάδα, τόνισε νωρίτερα το μέλος της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, υπάρχει κίνδυνος χάους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής, όπως επεσήμανε
Η Αθήνα θα λάβει περισσότερη βοήθεια, εάν δεσμευτεί για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ενώ τόνισε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίξει την Αθήνα χωρίς να υπάρχει προοπτική συμφωνίας.
«Έχουμε ήδη 'ξεχειλώσει' την ερμηνεία των κανόνων μας. Είμαστε οριακά. Δεν μπορούμε να αυξάνουμε συνεχώς το ρίσκο μας για να στηρίξουμε την Ελλάδα. Χωρίς συμφωνία θα αναγκαστούμε να κόψουμε τον ELA» υπογράμμισε.
Φωτογραφία: SOOC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου