Με δραματικούς τίτλους παρουσιάζει ο διεθνής Τύπος το σημερινό δημοψήφισμα. «Διχασμός, δημοψήφισμα με ερώτημα χωρίς νόημα, στατιστική με τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρώτο θέμα με δραματικούς τίτλους σχεδόν σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ αποτελεί το σημερινό δημοψήφισμα, με όλους τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι σε αυτό κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Τα ξένα ΜΜΕ φιλοξενούν δεκάδες άρθρα γνώμης, ρεπορτάζ, αναλύσεις και ιστορίες γύρω από την Ελλάδα της κρίσης που κατέληξε σε δημοψήφισμα, ενώ σε όλα τα κείμενα είναι έκδηλη η αγωνία για την επόμενη ημέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
«Επισήμως οι Έλληνες ψηφίζουν για ένα πρόγραμμα περικοπών, το οποίο έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα ψηφίζουν υπέρ ή κατά της παραμονή στο ευρώκαι αποφασίζουν το μέλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε αναλυτικό ρεπορτάζ του για το τι σημαίνει η σημερινή εκλογική διαδικασία.
«Οι προτάσεις για τις οποίες ψηφίζουν οι Έλληνες δεν υπάρχουν πια στο τραπέζι. Ήταν μέρος ενός προγράμματος που έληξε στις 30 Ιουνίου και τα υπολειπόμενη δισ. ευρώ βοήθειας χάθηκαν», αναφέρει το περιοδικό, υπογραμμίζοντας ότι το ψηφοδέλτιο δε βγάζει κανένα νόημα χωρίς τα έγγραφα των δανειστών.
Παράλληλα, σε άλλο ρεπορτάζ του το Spiegel περιγράφει την Άνγκελα Μέρκελ ως εκνευρισμένη με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί για σκληρή ιδεολογική στάση «με την οποία οδηγεί τη χώρα του σε τοίχο».
«Μεταξύ χολέρας και πανούκλας»
«Η Ελλάδα είναι διχασμένη και το ίδιο συμβαίνει σε οικογένειες και φίλους», αναφέρει η Bild, η οποία τασσόμενη παραδοσιακά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξηγεί ότι «δε θα ήταν και τόσο φοβερό».
«Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα είναι μια επιλογή μεταξύ χολέρας και πανούκλας» είναι ο σκληρός τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Πίσω από ένα ιδεολογικά φορτισμένο δημοψήφισμα, κρύβεται μια αλλαγή στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο επέλεξε το δημοψήφισμα ως την ιδέα που θα σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη διάσπαση και την κυβέρνησή του από την πτώση. Οι πολίτες αμφιταλαντεύονται μεταξύ αγανάκτησης, αμφιβολίας και φόβου. Ό,τι και να αποφασίσουν, μια καταστροφή καραδοκεί».
Άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι «σιγά σιγά ο φόβος εξαπλώνεται. Οι μαζικές προληπτικές αγορές έχουν σταματήσει. Για μια χώρα που εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται στο γκρεμό, πολλά πράγματα λειτουργούν εντυπωσιακά καλά. Όμως αυτό αρχίζει πλέον να αλλάζει».
Η «μοναδική μισή αλήθεια» του ΣΥΡΙΖΑ
Τη συνολική ευρωπαϊκή εικόνα με αφορμή την ελληνική κρίση προσπαθεί να αναδείξει η Sueddeutsche Zeitung, η οποία τονίζει πως «πρόκειται για το όλον».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «στην Ευρώπη υπήρχαν αρκετές κρίσεις και οι περισσότερες οδήγησαν στο πάγωμα της ολοκλήρωσης, αλλά όχι σε πισωγύρισμα. Όπως και να εξελιχθεί το δημοψήφισμα, η ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι δε μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι θάρρος».
Από την πλευρά της η Welt είναι επικριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο κεντρικό της θέμα έχει τίτλο "Ο εκλογικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ - Η μοναδική μισή αλήθεια".
Όπως αναφέρει, «η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους αριθμούς και τη στατιστική για να σπρώξει το λαό προς το Οχι, όμως αποσιωπά σημαντικά στοιχεία. Τα μηνύματα του Τσίπρα θα μπορούσαν να είναι η εισαγωγή στο εκπαιδευτικό βιβλίο "Ψέμματα με τη Στατιστική", καθώς οι αριθμοί που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεν λάθος, αλλά παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο, με μόνο σκοπό να πείσουν για το Όχι. Η χρονική σειρά των γεγονότων μικραίνει, οι ημερομηνίες παρουσιάζονται αποσπασματικά και δε γίνεται καμία σύγκριση με το τι γίνεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Με όλα αυτά δημιουργείται η εντύπωση ότι τα προγράμματα σωτηρίας βύθισαν τους περήφανους Έλληνες στη φτώχεια, την ανεργία και την αυτοκτονία».
«Δε θα κλείσει εύκολα ο διχασμός»
Στις εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα και στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα» είναι ο κεντρικός τίτλος στο φύλλο της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας, στην οποία φιλοξενείται πολυσέλιδο αφιέρωμα για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και τον τρόπο που επηρεάζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «Οχι», δύσκολα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να θεωρεί φερέγγυες τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν οι New York Times, οι οποίοι με αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφουν τη δύσκολη επόμενη ημέρα για τις ελληνικές τράπεζες
Η Wall Street Journal κάνει λόγο για «Έλληνες βαθιά διχασμένους στο δημοψήφισμα. Το μνημειώδες δημοψήφισμα της Κυριακής φανέρωσε τεκτονικά ρήγματα μεταξύ του πληθυσμού, τα οποία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δε θα είναι εύκολο να κλείσουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου