ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Τρίτη, Απριλίου 26, 2016

Λουξεμβούργο: Αρχίζει η δίκη για τη διαρροή των Luxleaks


Luxembourg 26-4-2016Τρεις άνδρες κάθονται στο εδώλιο την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, κατηγορούμενοι για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων που αποκάλυψαν μυστικές συμφωνίες του δουκάτου με πολυεθνικές εταιρείες για την αποφυγή καταβολής φόρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την αποκάλυψη του σκανδάλου Luxleaks, δικάζονται...


δύο πρώην εργαζόμενοι του γνωστού ελεγκτικού οίκου PricewaterhouseCoopers (PwC) και ένας δημοσιογράφος.
Το σκάνδαλο Luxleaks ήταν η μεγαλύτερη διαρροή του είδους της μέχρι την αποκάλυψη των λεγόμενων εγγράφων του Παναμά (Panama Papers) φέτος. Έδειξε πως οι πλούσιοι και ισχυροί χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους για να κρύβουν τον πλούτο τους και να μην καταβάλουν φόρους.
Ανάμεσα στις εταιρείες των οποίων αποκαλύφθηκαν οι πολύπλοκες διεθνείς φορολογικές δομές, ήταν η Pepsi, η Ikea, η AIG, η Deutsche Bank, η Accenture, η Burberry, η Procter & Gamble, η Heinz, η JP Morgan, η FedEx, η Icap.
Σε πολλές περιπτώσεις, το Λουξεμβούργο φάνηκε να έχει εγκρίνει πολύπλοκες, επιθετικές και τεχνητές δομές φοροδιαφυγής που αποστραγγίζουν τα φορολογικά ταμεία άλλων χωρών.
Ο Antoine Deltour, ένας πρώην ελεγκτής της PwC, κατηγορείται έδωσε πληροφορίες πελατών στον Γάλλο δημοσιογράφο Edouard Perrin, ο οποίος αποκάλυψε πρώτος την υπόθεση.
Ο Deltour αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή, παραβίαση επιχειρηματικού απορρήτου, παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου και ξέπλυμα χρήματος.
Ο Raphael Halet, άλλος πρώην υπάλληλος της PwC, καηγορείται για ξεχωριστή διαρροή και αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες. Ο Perrin κατηγορείται ως συνένοχος.
Οι εισαγγελείς λένε ότι τα δεδομένα από τις δύο διαρροές, δημοσιοποιήθηκαν αργότερα από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), τον Νοέμβρη του 2014.
Αν και το Λουξεμβούργο έχει νόμους για την προστασία των πληροφοριοδοτών, αυτοί περιορίζονται στην αποκάλυψη παράνομων πρακτικών και τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εμπλεκόμενες εταιρείες, υποστηρίζουν ότι οι πρακτικές φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκαν, είναι νόμιμες.
Οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων έχουν ενδιαφερθεί για την υπόθεση.
"Ο Deltour πρέπει να προστατευθεί και να επαινεθεί, όχι να διωχθεί. Οι πληροφορίες που γνωστοποίησε ήταν προς το δημόσιο συμφέρον", δήλωσε ο Cobus de Swardt, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας.
"Ντροπή"
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δήλωσε για την υπόθεση: "Είναι ντροπή το γεγονός ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου κυνηγούν έναν δημοσιογράφο ο οποίος ενήργησε εξ ολοκλήρου για το δημόσιο συμφέρον με τη δημοσίευση των πληροφοριών. Οι αρχές πρέπει να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Perrin αμέσως".
Το σκάνδαλο άσκησε πίεση στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, όταν συνάφθηκαν πολλές από τις μυστικές συμφωνίες και είχε συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της φολογοκικής πολιτικής της χώρας του, στη διάρκεια της 20ετούς θητείας του. Ο ίδιος αρνείται ότι παρανόμησε και υποστηρίζει την εισαγωγή νέων κανόνων της ΕΕ για πιο διαφανή φορολογία των επιχειρήσεων.
Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγο πριν από μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του, ο Γιούνκερ είχε δηλώσει: "Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που ονομάζετε πρόβλημα του Λουξεμβρούγου".
Οι αποκαλύψεις είχαν προκαλέσει καταδικαστικά σχόλια σε βάρος του Λουξεμβούργου από πολιτικά πρόσωπα σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη, που ζητούσαν επείγουσα και ριζική μεταρρύθμιση των διεθνών κανόνων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στις πολιτικές φωνές διαμαρτυρίας που υψώθηκαν ήταν εκείνες των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που παραπονέθηκαν γραπτώς στην... Κομισιόν, για την "μη συνεργάσιμη συμπεριφορά μεταξύ των κρατών μελών".
Οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν και Πιερ Κάρλο Παντοάν, είχαν δηλώσει ότι πρόκειται για "ένα εμφανές σημείο καμπής", σημειώνοντας ότι αποκάλυψη των LuxLeaks σήμαινε πως "Τα όρια του επιτρεπόμενου φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών είχαν μετατοπιστεί" και ότι "αυτή η εξέλιξη είναι μη αναστρέψιμη".
Στο Λουξεμβούργο, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών καταδίκασε τη διαρροή των εγγράφων τη PwC ως "τη χειρότερη επίθεση που το Λουξεμβούργο έχει βιώσει στην ιστορία του".
Δεν συμφώνησαν όλοι. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τα LuxLeaks, νέες αποκαλύψεις είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά με διαρροή από εταιρείες όπως οι Ernst & Young, Deloitte, KPMG και άλλες. Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως , εξέθεταν τις φορολογικές δομές που χρησιμοποιούν οι Disney, Skype, Koch Industries, Reckitt Benckiser και άλλοι. Η δίκη που αρχίζει σήμερα δεν συνδέεται με αυτές τις διαρροές
Νωρίτερα αυτό το μήνα - 11 ημέρες μετά τα Panama Papers - το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για την προστασία των εταιρικών εμπορικών μυστικών που, σύμφωνα με ακτιβιστές, λειτουργούν αποτρεπτικά κατά ανάλογων μελλοντικών καταγγελιών. Οι διεθνείς δημοσιογραγικές ενώσεις προειδοποιούν ότι αν η νέα οδηγία υιοθετηθεί από τα κράτη - μέλη, θα καταστήσει πρακτικα αδύνατη την καταγγελία περιστατικών εταιρικής κακοδιαχείρισης, όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο της Volkswagen με τις εκπομπές diesel.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-4-2016 από directNEWS.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ