ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Σάββατο, Απριλίου 23, 2016

Panama Papers: Η μεγαλύτερη αποκάλυψη για την παγκόσμια διαφθορά στην ιστορία


panama papers 4-4-2016










Στη μεγαλύτερη αποκάλυψη της ιστορίας για την παγκόσμια διαφθορά προχώρησε η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, δημοσιεύοντας 11,5 εκατ. εμπιστευτικά έγγραφα. Στα λεγόμενα Panama Papers, περιλαμβάνονται εκατοντάδες ονόματα επιφανών προσωπικοτήτων του πλανήτη, ανάμεσά τους 12 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών, με καταθέσεις σε...
υπεράκτιες εταιρείες (off-shore) σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, τα έγγραφα ανήκουν στη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, η οποία εδρεύει στον Παναμά, έχει δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα, με το οποίο βοηθάει τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν και να "ξεπλένουν" χρήμα.
Πελάτες της είναι, επίσης, πάνω από 500 τράπεζες και θυγατρικές τους, οι οποίες έχουν συνεργαστεί με την εταιρεία από το 1970 και μετά για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να διαχειρίζονται τις υπεράκτιες εταιρείες τους.
Παράδειγμα είναι η UBS που έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 offshore μέσω της Mossack Fonseca, ενώ οι αντίστοιχες της HSBC και των θυγατρικών της, ανέρχονται σε 2.300.
Τα αρχεία αφορούν την περίοδο 1977-2015 και διέρρευσαν πριν από περίπου έναν χρόνο από ανώνυμη πηγή «η οποία δεν ζήτησε κάποιο αντάλλαγμα».
Στην αξιολόγησή τους συμμετείχαν περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι από 107 δημοσιογραφικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε 76 χώρες σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ)».
Στα «Panama Papers» διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις διαφθοράς:
-Δώδεκα ηγέτες κρατών και άλλοι 143 πολιτικοί συνδέονται με ένα κρυφό σύστημα off-shore εταιρειών
-Διαδρομές χρήματος, αξίας 2 δισ. δολαρίων, οδηγούν στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν
-Έξι μέλη της Βουλής των Λόρδων, τρεις πρώην πρωθυπουργοί και δεκάδες «δωρητές» των βρετανικών κομμάτων διαθέτουν χρήματα σε offshore λογαριασμούς
-Μέλος -κλειδί στο δ.σ. της Fifa ενεργούσε ως δικηγόρος του παγκόσμιου κυκλώματος
Στη μακροσκελή λίστα των ονομάτων, ξεχωρίζουν οι:
-Μαρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής
-Ιγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ
-Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της Ισλανδίας
-Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
-Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας
-Κόγιο Ανάν, συγγενής του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν
-Ναουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργός του Πακιστάν
-Αφοί Ρότενμπεργκ, στενοί φίλοι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν
-Σεργκέι Ρολντούγιν, στενός φίλος του Πούτιν
-Ίαν Κάμερον, πατέρας του Ντέιβιντ Καμερον
Τα 2 δισ. δολάρια του Πούτιν
Ένα δίκτυο μυστικών υπεράκτιων συμφωνιών και τεράστια δάνεια ύψους $ 2 δισ. αφήνει ίχνη που οδηγούν στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα έγγραφα δείχνουν πώς αυτά τα χρήματα έχουν κάνει τα μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν απίστευτα πλούσια.
Αν και το όνομα του προέδρου δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα αρχεία, τα δεδομένα αποκαλύπτουν ένα μοτίβο - οι φίλοι του έχουν κερδίσει εκατομμύρια από τις διαπραγματεύσεις που φαινομενικά δεν θα μπορούσαν να έχουν διασφαλίσει χωρίς την αιγίδα του.
Τα έγγραφα δείχνουν την οικογένεια του Πούτιν να έχει ωφεληθεί από αυτά τα χρήματα – οι περιουσίες των φίλων του φαίνεται ότι είναι δικές του.
Τα ίχνη ξεκινούν από τον Παναμά, περνούν από τη Ρωσία, την Ελβετία και την Κύπρο και περιλαμβάνουν ένα ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο, όπου η μικρότερη κόρη του Πούτιν, Κατερίνα, παντρεύτηκε το 2013.
Τα έγγραφα του Παναμά ρίχνουν μια ιδιαίτερη λάμψη στον Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος είναι ο καλύτερος φίλος του Πούτιν. Ο Ρολντούγκιν σύστησε τον Πούτιν στη γυναίκα που παντρεύτηκε στη συνέχεια, τη Λουντμίλα και είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, Μαρία.
Θεωρείται ότι ο Ρολντούγκιν, που έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν είναι επιχειρηματίας, δεν είναι ο πραγματικός δικαιούχος του πλούτου αυτού που εμφανίζεται να κατέχει στα έγγραφα, αλλά λειτουργεί ως "αχυράνθρωπος" για τον στενό κύκλο του Πούτιν – πιθανόν και τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.
Από τον Πούτιν στον Μέσι
Ανάμεσα στις διασημότητες που αναφέρονται στα έγγραφα, εμφανίζεται και ο σταρ της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, που έχει στην κατοχή του την Mega Star Enterprises Inc., μια παράκτια εταιρεία που εδρεύει στον Παναμά. Η offshore του θα ελεγχθεί από τις αρχές της Ισπανίας, καθώς ο ίδιος αναμένεται να κατηγορηθεί για νέα φοροδιαφυγή. Εκτός του Μέσι, αρκετοί ισχυροί άνδρες της FIFA, φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν offshore εταιρείες για να κάνουν τις "δουλειές" τους.
Ο πασίγνωστος Τσάκι Τσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει στην κατοχή του έξι εταιρείες που ιδρύθηκαν μέσω της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.
Επίσης, πάω από χίλιους Αυστραλούς πολίτες εμπλέκονται με offshore που σχετίζονται με τη Mossack Fonseca. Στη λίστα είναι ακόμη 29 πολυεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes.
Η απάντηση της Mossack Fonseca
Η νομική εταιρία Μόσακ-Φονσέκα (στα ελληνικά) ιδρύθηκε από τον Γερμανό νομικό Γιούργκεν Μόσακ και τον δικηγόρο Ραμόν Φονσέκα από τον Παναμά.
Οι δραστηριότητές της κινούνταν στο σκοτάδι και συνεργαζόταν με ένα διεθνές δίκτυο τραπεζών και λογιστών που κανόνιζαν τα οικονομικά των πελατών τους και έψαχναν τρόπους για το πώς αυτοί θα μπορούσαν να ξεφεύγουν από την εφορία της πατρίδας τους.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η επιχείρηση δεν θα σχολιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις πελατών της καθώς καλύπτεται από το απόρρητο της συμφωνίας τους. Η ίδια αναφέρει πως λειτουργεί σύννομα και πως διενεργεί τη δέουσα έρευνα για τους πελάτες της πριν υπογράψει μαζί τους. Αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση της πως "λυπάται για την κακή χρήση των πληροφοριών της" και αναφέρει πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την αποτυχία μεσαζόντων συνεργατών των εταιρειών και των προσώπων που έχουν συνάψει συνεργασία μαζί της. Με τον όρο "μεσάζοντες" αναφέρεται σε δικηγορικά γραφεία, λογιστές και εκπροσώπους τραπεζών.
Σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς, εταιρείες όπως η Mossack Fonseca που βοηθούν στη δημιουργία offshore και τραπεζικών λογαριασμών υποτίθεται ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τους πελάτες που μπορεί να εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες πράξεις.
Καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα "Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα" (ΠΕΠ) – δηλαδή κυβερνητικά στελέχη ή μέλη των οικογένειών τους ή συνεργάτες τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Αν κάποιος είναι "ΠΕΠ", ο μεσάζοντας που δημιουργεί εταιρείες οφείλει να εξετάσει προσεκτικά τις δραστηριότητές του "ΠΕΠ" ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.
Τα πλήρη αρχεία δημοσιεύονται εδώ.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-4-2016 από directNEWS.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ