Νέες εποχές, νέοι κίνδυνοι. Υπάρχουν όμως ασφαλιστικά προγράμματα τα οποία μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που θα προκύψουν σε μία επιχείρηση;
Οι επιχειρήσεις είναι σύνθετοι οργανισμοί εκτεθειμένοι καθημερινά σε δεκάδες κινδύνους, απλούς ή περίπλοκους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, «κλασικούς» ή «μοντέρνους» που έχουν προκύψει από την ευαισθητοποίηση των πολιτών ή την εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν είναι κρίμα αυτό που έχει δημιουργηθεί με τόσο μεγάλη προσπάθεια, κεφάλαια, χρόνο και γνώσεις να καταστραφεί ή στην καλύτερη περίπτωση να αποδυναμωθεί σημαντικά εξαιτίας μίας «άτυχης στιγμής»;
Οι επιχειρήσεις είναι σύνθετοι οργανισμοί εκτεθειμένοι καθημερινά σε δεκάδες κινδύνους, απλούς ή περίπλοκους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, «κλασικούς» ή «μοντέρνους» που έχουν προκύψει από την ευαισθητοποίηση των πολιτών ή την εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν είναι κρίμα αυτό που έχει δημιουργηθεί με τόσο μεγάλη προσπάθεια, κεφάλαια, χρόνο και γνώσεις να καταστραφεί ή στην καλύτερη περίπτωση να αποδυναμωθεί σημαντικά εξαιτίας μίας «άτυχης στιγμής»;
Ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να προνοεί ώστε αυτές οι «άτυχες στιγμές» να ελαχιστοποιηθούν, καθώς μπορούν να γκρεμίσουν το οικοδόμημα που με τόσο κόπο έχτισε είτε ο ίδιος είτε η οικογένεια του. Κάτι που θα σημαίνει απώλεια εσόδων για τον ίδιο και τους εργαζόμενους του αλλά και περιπέτεια για την αναστήλωση της, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν τα αρχικά κεφάλαια για την επένδυση.
Πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αυτές οι άτυχες στιγμές; Με ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σημερινής επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε ένα περιβάλλον όπου το ρίσκο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Στους κλασικούς κινδύνους που υπήρχαν στο παρελθόν (π.χ.φωτιά) έρχονται να προστεθούν νέοι, πιο σύνθετοι και λιγότερο προβλέψιμοι. Η φωνή των καταναλωτών και των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων έχει ενισχυθεί πιο πολύ από ποτέ καθώς πλέον μπορεί να εκφραστεί μαζικότερα μέσω των νέων μορφών επικοινωνίας (blogs, social media). Επίσης οι ελεγκτικές αρχές έχουν καθορίσει πιο συγκεκριμένα πλαίσια και κανόνες από τις συνθήκες παραγωγής ως το εργασιακό περιβάλλον καθιστώντας τις επιχειρήσεις πιο «ευάλωτες» σε σχέση με το παρελθόν. Για τον λόγο αυτό το ασφαλιστικό συμβόλαιο που θα συνάψει ο επιχειρηματίας θα πρέπει να εξετάζει όλες αυτές τις νέες παραμέτρους. Στην ελληνική αγορά διατίθενται σήμερα καινοτόμα προγράμματα που μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα καλύψεων. Ας δούμε κάποιες ασφαλιστικές λύσεις που σήμερα προσφέρονται και στο παρελθόν δε θα απασχολούσαν σε καμία περίπτωση τις εταιρίες.
Οι εποχές έχουν αλλάξει και πέρα από την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των ΜΜΕ σε οικολογικά θέματα, το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ έχει θέσει αυστηρότερες απαιτήσεις στις διαδικασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Πλέον οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του μέρους που δραστηριοποιούνται και του μεγέθους τους, έχουν ευθύνη έναντι περιβαλλοντικών ζημιών. Μπορεί το μυαλό μας να πηγαίνει αυτόματα σε περιπτώσεις τύπου Ασωπού, αλλά μόλυνση περιβάλλοντος μπορεί να έχουμε είτε από διαρροή πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου το οποίο μπορεί να επιφέρει ζημιά σε γειτονική ιδιοκτησία είτε ακόμη και από τον μαύρο καπνό που προκλήθηκε από πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πλαστικών. Με μία σωστή ασφάλιση η επιχείρηση μπορεί να καλυφθεί για: σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες που θα προκληθούν από συνθήκες ρύπανσης, έξοδα αποκατάστασης ή επαναφορά της βιοποικιλότητας, κόστος καθαρισμού εγκαταστάσεων κ.α.
Το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης οδήγησε σε ένα πολύ πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες απαιτήσεις από διευθυντές κυρίως στην Ευρώπη. Για παράδειγμα διευθυντές έχουν κατηγορηθεί για παράνομες απολύσεις, διακρίσεις, χρηματικές απώλειες ακόμη και για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας Η υπεράσπιση εναντίον τέτοιων κατηγοριών, ακόμη και αβάσιμων, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολυδάπανη και ψυχοφθόρα. Πλέον και στην ελληνική αγορά, ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν διεθνή τεχνογνωσία προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα και καλύψεις για τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Στην ζωή των επιχειρήσεων υπάρχουν κάποιες πολύ ιδιαίτερες στιγμές που πραγματικά μπορεί να αλλάξουν την «επόμενη ημέρα» της ζωής τους. Δυνατά ταρακουνήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία και τη φήμη της. Για το τελευταίο, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κυκλοφορία στην αγορά μη ασφαλών προϊόντων που θα μπορούσαν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών ή την ασφάλεια όσων κάνουν χρήση τους. Παράλληλα στην ελληνική πραγματικότητα έχουν αυξηθεί περιπτώσεις απαγωγών ή εκβιασμών, καταστάσεις που μπορεί να «τινάξουν στον αέρα» την οικονομική πορεία της επιχείρησης.
Πέρα από το φυσικό περιβάλλον η επιχείρηση ζει πλέον και σε ένα δεύτερο ψηφιακό. Από εκεί περνάει ένα μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας της, εκεί αποθηκεύονται τα στοιχεία των πελατών και των προμηθευτών της αλλά (ακόμη χειρότερα) και στοιχεία που δεν θα ήθελε να διαρρεύσουν σε τρίτους όπως μελλοντικά της σχέδια. Τι γίνεται όταν τα στοιχεία αυτά πέσουν στα χέρια ενός hacker; Πλέον στην ελληνική αγορά διατίθενται προϊόντα για την αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων ενώ συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα έξοδα επαγγελματικών αμοιβών για να διαπιστωθεί η δυνατότητα επαναφοράς ή αναδημιουργίας των δεδομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου