Το "National Interest" προέβλεψε επόμενα βήματα της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή
Οι Ενέργειες της Μόσχας αποσκοπούν στην επίτευξη όχι μόνο των περιφερειακών, αλλά και των γενικών στόχων, γράφει ο αναλυτής The National Interest. Κατά το παρελθόν έτος, η Ρωσία κατάφερε ήδη να λύσει και τα δύο αυτά σημαντικά καθήκοντα.
ΜΌΣΧΑ, 16 Ιανουαρίου– RIA Novosti. Η Ρωσική επέμβαση στη Συρία στοχεύει στην επίτευξη όχι μόνο των περιφερειακών στόχων, αλλά και στη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης, γράφει σε άρθρο του για The National Interest ο αναλυτής του Ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, αρθρογράφος στην έκδοση του Al-Monitor Maxim Sukhov.
Κατά το παρελθόν έτος, η συριακή εκστρατεία επέτρεψε στην Μόσχα να επιτύχει δύο σημαντικούς πολιτικούς στόχους, επισημαίνει.
Πρώτον, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως "απομονωμένη", επειδή με αυτήν αναγκάζονται να συνεργαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Μερικοί από αυτούς, όπως η συριακή αντιπολίτευση και οι χώρες του Περσικού κόλπου, δημοσίως επικρίνουν τη Μόσχα, ωστόσο, στα παρασκήνια συνεχίζουν τη συζήτηση. Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2016, προβλέπει ο συγγραφέας.
Δεύτερον, η Μόσχα έχει επιτύχει οι δυτικές ελίτ να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την τύχη του Προέδρου της Συρίας. Πρωταρχικό μέλημα για τη Δύση ήταν η ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ, και όχι η καταπολέμηση κατά του ISIS. ("Ισλαμικό κράτος", οργάνωση απαγορευμένη στη ΡΩΣΊΑ). "Στην στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η Μόσχα σταθερά έχει θεσπίσει το ρόλο του ηγέτη στην εκστρατεία εναντίον του ISIS. Κατέστη σαφές ότι τόσο από πολιτική όσο και από επιχειρησιακή άποψη, η συνεργασία με τη Ρωσία είναι πολύ πιο επικερδής από το να την αγνοήσουν ." - Λέει το άρθρο.
Η Μόσχα υπολογίζει το συντομότερο δυνατόν να μεταφέρει την σύγκρουση στο πολιτικό πεδίο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. Το πιο πιθανό, θεωρεί ο αναλυτής, το Κρεμλίνο θα επιδιώξει μια τέτοια πολιτική διευθέτηση στη Συρία, κατά την οποία θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο ίδιο επίπεδο με την Ουάσιγκτον, και η προσφορά της θα εξεταστεί.
Η Ρωσική στρατηγική θα μπορούσε να δημιουργήσει απρόβλεπτους κινδύνους, όπως η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία είναι πιθανό να λάβει μια ουδέτερη θέση, πιστεύει ο συγγραφέας . Η Μόσχα φοβάται ότι η κατάσταση θα αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάνε σε απότομες και επικίνδυνες δράσεις εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού στην περιοχή. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο ISIS θα ανακάμψει.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση. Ακριβώς αυτό το ερώτημα μπορεί να γίνει εμπόδιο ανάμεσα στη Μόσχα και τις ΗΠΑ στο δρόμο προς την συριακή διευθέτηση, λέει ο αναλυτής. Η Ρωσία και το Ιράν, κατά τη γνώμη του, θα παραμείνουν "αναγκαστικά αντίπαλοι και πραγματικοί σύμμαχοι".
Επιπλέον, εάν η Τεχεράνη μετά την άρση των κυρώσεων θα διεξάγει σκληρή στρατηγική στην αγορά ενέργειας και είναι πιθανό ότι οι σχέσεις του Ιράν με τη Μόσχα θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικές παρά φιλικές.
Οι Σχέσεις με την Αίγυπτο, έχουν ψυχραθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος, η Μόσχα θα προσπαθήσει να την ξαναπλησιάσει. Η Αίγυπτος παραμένει ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος, η υποστήριξη της οποίας είναι απαραίτητη για την προώθηση των Ρωσικών πρωτοβουλιών στην περιοχή.
Επιπλέον, με τη βοήθεια η Ρωσίας αναμένει να βελτιώσει την εικόνα της μεταξύ των Σουνιτικών κρατών που άρχισαν να την αντιλαμβάνονται ως υποστηρικτή των Σιιτών, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα των διπλωματικών σχέσεων της Μόσχας, λέει ο ο αναλυτής.
Σε γενικές γραμμές, η Μόσχα θα συνεχίσει να προωθεί το «όραμα της Μέσης Ανατολής σαν μια περιοχή με ένα συμφωνημένο πλαίσιο ασφαλείας που θα επιτρέψει στη Ρωσία να ασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα της και τις απειλές που υπάρχουν στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία." Ο συγγραφέας σημειώνει ότι η φύση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, είναι ότι για να προωθηθούν και να εφαρμοστούν οι ρωσικές προτάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου