Washington Post: Το Ριάντ κινδυνεύει να γίνει θύμα στον πόλεμο που ξεκίνησε με τις τιμές του πετρελαίου
Το επόμενο θύμα στον πόλεμο των τιμών του πετρελαίου, που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία, μπορεί να γίνει η δική της οικονομία
ΜΌΣΧΑ, 5 Ιανουαρίου — RIA novosti. Οι συνέπειες του πολέμου που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία της γράφει ο αρθρογράφος της Washington Post ο Ματ Ο ' Μπράιαν.
Το επόμενο θύμα στον πόλεμο των τιμών του πετρελαίου, που οργάνωσε η Σαουδική Αραβία, μπορεί να γίνει η δική της οικονομία, γράφει ο συγγραφέας του άρθρου.
Ο Αρθρογράφος βλέπει τον κίνδυνο αυτό καθώς μειώνονται τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου, το Ριάντ βρίσκεται ένα βήμα πριν να κάνει το ίδιο λάθος με αυτό που κάνει η Ευρώπη: να μειώσει τον προϋπολογισμό της , χωρίς παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια και χωρίς να μειώσει το οικονομικό πλήγμα.
H Σαουδική Αραβία κατάκλυσε την αγορά με φθηνό πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τους ανταγωνιστές που έχουν δαπανηρές επιχειρήσεις, αλλά τώρα δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει, όπως και πριν, - λέει ο Matt O'Brien, εξηγώντας ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να παραμείνει κερδοφόρο σε χαμηλότερες τιμές από ό, τι ήταν πριν και, το πιο σημαντικό, μπορεί να σταματήσει και να ξαναρχίσει, ανάλογα με τις ανάγκες για σχετικά λίγα χρήματα.
Έτσι , ακόμη και αν οι Σαουδάραβες θα είναι σε θέση να τους αναγκάσουν (τους παραγωγούς του σχιστολιθικού πετρελαίου) να μεταβούν σε μια κατάσταση αδρανοποίησης , θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν την τιμή του πετρελαίου χωρίς σημαντικές αυξήσεις κάτω από τα 50 $ το βαρέλι , γράφει ο αρθρογράφος .
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του αυξημένου ελλείμματος του προϋπολογισμού που είναι πάνω από το 15% του ΑΕΠ το Ριάντ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα για να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, οι αρχές θα αναγκασθούν να στραφούν σε σκληρά μέτρα λιτότητας, με τα οποία δεν θα πετύχουν τίποτα.
Με άλλα λόγια, το Ριάντ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να συνεχίσει να δαπανάει το 13% του ΑΕΠ σε ενεργειακές επιδοτήσεις, αλλά επίσης δεν μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από αυτή που έχει ήδη κάνει με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, — γράφει ο Ματ Ο ' Μπράιαν.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι το Ριάλ της Σαουδική Αραβίας είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια μετά το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα των ΗΠΑ, ως εκ τούτου θα αυξηθεί η τιμή του εθνικού νομίσματος, όταν η εθνική οικονομία χρειάζεται προστατευτισμό. Αν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν , είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει υποτίμηση του νομίσματος."
Άλλες χώρες εξαρτώμενες σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, έχουν ήδη εγκαταλείψει την εξάρτηση τους από το δολάριο. Ως εκ τούτου, οι αγορές αρχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει επίσης αυτή τη διαδρομή, είπε ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο για τόσο πολύ καιρό να αντιστέκεται στην "οικονομική πίεση που δέχεται.”
http://ria.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου