ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Τρίτη, Φεβρουαρίου 16, 2016

Συγκινούν οι «Τοίχοι της Καλοσύνης» στην Κρήτη

Μια ιδιαίτερα συγκινητική προσπάθεια έχουν ξεκινησει το τελευταίο διάστημα πολίτες της Κρήτης, που κρεμούν σε τοίχους σε διάφορα σημεία του νησιού σακούλες με τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης ώστε να τα βρουν συνάνθρωποί τους που τα έχουν ανάγωγη.


Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία, γνωστή και ως «Τοίχοι της Καλοσύνης» (Walls of Kindness), που πρωτοξεκίνησε σε μεγάλες πόλεις του Ιράν και πρόσφατα έφτασε στη χώρα μας, με τους Κρητικούς να είναι από τους πρώτους που υιοθετούν αυτήν την μοναδική κίνηση ανθρωπιάς.
Οι κάτοικοι του Ηρακλείου έχουν «αγκαλιάσει» αυτή την συγκλονιστική προσπάθεια στήριξης των αναξιοπαθούντων της περιοχής, η οποία εξαπλώνεται με θεαματικούς ρυθμούς.
Οι τοίχοι έχουν αρχίσει να γεμίζουν με φαγητά, ρούχα και παπούτσια, που ανανεώνονται συνεχώς. Μεγάλη είναι η ανταπόκριση και των παιδιών που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την εκστρατεία κατά της ανέχειας.
Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταγράφονται στο εξωτερικό μαντρότοιχο, περιμετρικά του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, όπου καθημερινά «ξεφυτρώνουν» τσάντες γεμάτες με πολύτιμα αγαθά.
Η φιλοσοφία της πρωτοβουλίας είναι απλή. Εθελοντές προμηθεύονται κρεμάστρες και τις τοποθετούν σε τοίχους στη γειτονιά τους αφήνοντας εκεί μαγειρεμένο φαγητό, τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη πρώτης ανάγκης ακόμα και ρουχισμό.
Στη συνέχεια το δίκτυο της πρωτοβουλίας αναλαμβάνει να ενημερώσει σε ποιες περιοχές υπάρχουν οι «τοίχοι της καλοσύνης» προκειμένου να φτάσουν οι δωρεές στους άστεγους, άνεργους και άλλους οικονομικά αδύναμους συντοπίτες τους.
Μέχρι στιγμής η πρωτότυπη ιδέα εφαρμόζεται σε 14 τοίχους, οι οποίοι όμως αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς όλο και περισσότεροι ενημερώνονται για την δράση και τη διαδίδουν παντού.
Μάλιστα, υπάρχει ειδικός ηλεκτρονικός χάρτης στο διαδίκτυο (google) με τα σημεία που υπάρχουν οι «κρεμάστρες της αγάπης», ο οποίος μάλιστα ανανεώνεται διαρκώς.
Τη πορεία της δράσης μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς μέσα και από τις ειδικές σελίδες «Οι τοίχοι της Καλοσύνης» που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως γράφουν στη σελίδα οι άνθρωποι που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία «κάπου “σκαρώνεται” ένα …σποτάκι, το οποίο θα παρουσιαστεί την τρέχουσα εβδομάδα και ελπίζουμε ότι θα ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο κόσμο, προωθώντας την αλληλεγγύη και την αλληλοστήριξη…”
Πλέον το κίνημα εξελίσσεται σε... «επιδημία» προσφοράς και φιλανθρωπίας. Ήδη, αντίστοιχη ομάδα έχει συγκροτηθεί και στην Ιεράπετρα, με τα μέλη της να τονίζουν πως στόχος τους είναι να φύγουν οι σακούλες «καθαρό φαγητό» από τους κάδους σκουπιδιών και όσοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα, να μπορούν να τις αφήνουν όμορφα στις κρεμάστρες που θα τοποθετούν οι ίδιοι σε διάφορα σημεία της πόλης.
«Πιστεύουμε επίσης ότι δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ούτε μία μπουκιά φαγητό και κανένας συνάνθρωπος μας να μην ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό. Ήταν τόσο απλοϊκό και φυσικό για μας, υλοποιήθηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις, με μεγάλη χαρά και πολύ ενθουσιασμό, βγαίνοντας εμείς οι ίδιοι πρώτα από τον μικρόκοσμό μας και τα δικά μας προβλήματα.
Δεν το ξεκινήσαμε σε καμία περίπτωση για την προσωπική μας προβολή παριστάνοντας τους “καλούς” και “φιλάνθρωπους”» αναφέρουν στη σελίδα τους στο facebook.
Αξίζει να τονισθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως στη Λάρισα, τη Ρόδο, το Βόλο, τα Γιάννενα, τη Λαμία, τη Ζάκυνθο και πολλές περιοχές της Αττικής.
Οι «Τοίχοι της Καλοσύνης» στο Ηράκλειο:
•        Κισσάμου 38
•        Αθανασίου Διάκου 2
•        Χαριλάου Τρικούπη 23
•        Σαπουτιέ
•        Σαπφούς
•        Βασιλέως Ψιλάκη 2
•        Μιχαήλ Αρχαγγέλου 40
•        Στρυμώνος 1
•        Χριστομιχάλη Ξυλούρη 81
•        Λεωφ. 62 Μαρτύρων
•        Λεωφ. Μποφώρ 40
•        Ι. Κακριδή 3
•        Μενελάου 4
•        Εμμανουήλ Παππά 9
Πως γεννήθηκε η ιδέα
Οι «Τοίχοι της Καλοσύνη» που έφτασαν και στην Ελλάδα ξεκίνησαν από το Ιράν, όπου η πρωτοβουλία οργανώθηκε και υλοποιήθηκε αυθόρμητα με σκοπό τη συνδρομή των αστέγων.
Η ιδέα φαίνεται να ξεκίνησε στη βόρειο-ανατολική πόλη της Mashhad, όταν κάποιος έβαλε μερικές κρεμάστρες και άγκιστρα σε έναν τοίχο, γράφοντας δίπλα τα εξής: «Εάν δεν τα χρειάζεστε, αφήστε τα εδώ. Εάν τα χρειάζεστε, πάρτε τα». Σιγά - σιγά άρχισαν να εμφανίζονται παντελόνια, παλτά και άλλα ζεστά ρούχα.
Αυτός ο… κάποιος παραμένει ανώνυμος μέχρι σήμερα, έπειτα από δική του επιθυμία. Σημασία έχει ότι, η ιδέα του εξαπλώθηκε ταχύτατα με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να βρίσκει εφαρμογή και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα όταν το κρύο του χειμώνα εξελίχθηκε σε παγωνιά.
Οι χρήστες του διαδικτύου πολλαπλασίασαν τις αναρτήσεις με φωτογραφίες των τοίχων, με την παραίνεση να μην αφήσουν κανέναν άστεγο εκτεθειμένο στο κρύο αυτόν τον χειμώνα.
Στον Ιράν, οι κάτοικοι τοποθετούν αυτοσχέδιες κρεμάστρες στους τοίχους και κρεμούν εκεί ζεστά ρούχα για εκείνους που έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άστεγοι στο Ιράν υπολογίζονται σε περίπου 15.000, αν και με βάση άλλες εκθέσεις, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί  στους αστέγους μόνο της πρωτεύουσας, μια και ο συνολικός αριθμός θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερος.
Τοίχος καλοσύνης 1Τοίχος καλοσύνης 2Τοίχος καλοσύνης 3Τοίχος καλοσύνης 4Τοίχος καλοσύνης 5Τοίχος καλοσύνης 6Τοίχος καλοσύνης 7
Τοίχος καλοσύνης 8Τοίχος καλοσύνης 10
Για να δείτε το χάρτη πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ