ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2016

Τουρκία: Παράνομη η σύλληψη των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το εμπόριο όπλων με το ISIS


Cumhuriyet 25-2-2016Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των δύο εξεχόντων δημοσιογράφων της ανεξάρτητης εφημερίδας Cumhuriyet, όταν συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας, η απελευθέρωσή τους αναμένεται...
σύντομα.
"Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων. Θα γίνει μια άμεση προσφυγή... Περιμένουμε την απελευθέρωσή τους", δήλωσε ο Ταχίρ Οζγιούρτ στο Reuters.


Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας και ο Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντής του γραφείου της Άγκυρας, συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τη δημοσίευση βίντεο και φωτογραφιών που φέρονται να δείχνουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας βοηθούν να σταλούν όπλα στη Συρία.
Οι φωτογραφίες, τα βίντεο και το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν τον Μάιο, και φέρονται να δείχνουν στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών να μεταφέρουν όπλα σε φορτηγά, με προορισμό τους μαχητές της αντιπολίτευσης στη Συρία, το 2014.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα φορτηγά μετέφεραν 1.000 βλήματα πυροβολικού, 50.000 βλήματα αυτόματων πολυβόλων, 30.000 βλήματα πολυβόλων βαρέως τύπου και 1.000 οβίδες.
Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για υποβοήθηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης και δημοσίευση υλικού κατά παράβαση της κρατικής ασφάλειας.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα συγχωρήσει το δημοσίευμα, κατηγορώντας την εφημερίδα ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την παγκόσμια θέση της χώρας.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι τα φορτηγά, τα οποία ακινητοποιήθηκαν από τις αρχές, καθ 'οδόν προς τα σύνορα της Συρίας, ανήκαν στην υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, και μετέφεραν ενισχύσεις για τους Τουρκμένους της Συρίας, οι οποίοι αγωνίζονται τόσο κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Ασάντ όσο και κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Είχε πει, ακόμα, ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν καμία εξουσία να διατάξουν έρευνα στα φορτηγά και ότι επρόκειται για μια κίνηση που είχε στόχο να δυσφημίσει την κυβέρνηση.
Σε ένα μήνυμά που είχαν στείλει με φαξ από τη φυλακή τον Ιανουάριο, οι Ντουντάρ και Γκιούλ δήλωναν ότι η υπόθεση δεν είχε καμία νομική βάση και σχεδιάστηκε για να στείλει μια προειδοποίηση προς τους δημοσιογράφους.
Τον Δεκέμβριο, ο Ντουντάρ έγραψε ένα άρθρο στον Guardian, στο οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί την «κρατική ασφάλεια» ως δικαιολογία για να καλύψει το λαθρεμπόριο όπλων στη Συρία και να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους που το αποκάλυψαν.
"Το τουρκικό καθεστώς, όχι μόνο μόνο έστειλε λαθραία όπλα στη Συρία, αλλά χρησιμοποίησε και την «κρατική ασφάλεια» ως δικαιολογία για να φυλακίσει τους δημοσιογράφους που το αποκάλυψαν". έγραψε.
Οι συλλήψεις των δύο δημοσιογράφων είχαν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι η Τουρκία έθετε ένα κακό παράδειγμα για την περιοχή εκφοβίζοντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η Έμα Σινκλέρ – Γουέμπ της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, έχει δηλώσει πως είναι «απολύτως σαφές ότι οι Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ για το θέμα έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι και τίποτα παραπάνω".
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σε μήνυμά του στο Twitter είχε δηλώσει "σοκαρισμένος" για το κατηγορητήριο σε βάρος των δημοσιογράφων, που απειλούνται με ποινές ισόβιας κάθειρξης και ότι ως χώρα που διαπραγματεύεται την είσοδό της στην ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-2-2016 από directNEWS.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ